Zatiahnuté
24°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Za pádom Airbusu môže byť bomba prepašovaná z hotela
Zdielať na

Za pádom Airbusu môže byť bomba prepašovaná z hotela

ŠARM AŠ / ŠAJCH - Stopa po možnej náloži, ktorá spôsobila pád ruského Airbusu v Egypte, môže viesť až do hotelov, kde boli pasažieri letu ubytovaní. Páchatelia mohli bombu vložiť do kufra pred odchodom na letisko. Podľa britského Daily Mail používa letisková aj hotelová kontrola prakticky nefunkčné detektory.

Podľa Daily Mail na to upozornil nemenovaný bezpečnostný expert, ktorý navštívil letovisko Šarm aš-Šajch.

Egyptská polícia momentálne vyšetruje zamestnancov hotelov aj letiskový personál pre možný podiel na príprave atentátu. Niektoré hotely zaisťujú aj catering pre lety a jedlo dopravujú priamo k lietadlám.

Bomby alebo golfové loptičky

Detektory bômb, ktorými egyptskí bezpečnostní pracovníci vykonávajú kontrolu, sú podľa odborníkov takmer identické s prístrojmi na vyhľadávanie golfových loptičiek, ktoré britskí podvodníci upravovali a potom predávali za milióny cudzím vládam ako detektory výbušnín.

V roku 2013-2014 policajti stíhali päticu páchateľov. Ručné detektory vyrába egyptská armáda pod názvom C-Fast a v procese patentovania tvrdila, že prístroj zistí akýkoľvek materiál až na 500 metrov.

"Je to nebezpečný podvod. Rovnaké šťastie by mali, keby hľadali výbušniny kebabom," povedal fyzik Michael Sutherland z univerzity Cambridge.

Daily Mail taktiež tvrdí, že ak produkuje detektor armáda, používajú ho zrejme aj na letisku v Šarm aš-Šajch. To by vysvetľovalo, ako by sa batožina s bombou mohla dostať až do lietadla.

Niekoľkomesačný zákaz

Zákaz letov do Egypta, ktorý platí pre všetky ruské letecké spoločnosti, potrvá minimálne niekoľko mesiacov. Uviedol počas návštevy Fínska šéf kancelárie ruského prezidenta Sergej Ivanov, ktorého citovala agentúra DPA.

Na otázku, ako dlho by zákaz pre ruské letecké spoločnosti mohol trvať, Ivanov podľa agentúry RIA Novosti odpovedal: "Myslím, že niekoľko mesiacov, najmenej."

Zákaz všetkých letov do Egypta vydal v piatok ruský prezident Vladimir Putin.

Podozrenie na bombu

Nehoda, ktorú nikto neprežil, vyvolala podozrenie, že ju spôsobil výbuch nálože umiestnenej na palube. Na základe spravodajských informácií o možnom teroristickom útoku zrušila lety do Šarm aš-Šajchu aj Británia.

Podľa šéfa Putinovej kancelárie musí Egypt vykonať revíziu bezpečnostného režimu na svojich letiskách, a to nielen v Šarm aš-Šajchu, ale aj na letiskách v Káhire a v ďalšom obľúbenom letovisku Hurgada.

Skúsený pilot tvrdí, že sú regióny, kde sa bezpečnostné pravidlá v oblasti lietania nedodržiavajú:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy