Zatiahnuté
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Skúsený pilot: Sú regióny, kde sa bezpečnostné pravidlá nedodržiavajú
Zdielať na

Skúsený pilot: Sú regióny, kde sa bezpečnostné pravidlá nedodržiavajú

BRATISLAVA / Krátko po leteckom nešťastí na Sinaji sa začalo špekulovať o tom, že lietadlo poslala k zemi bomba. Dnes sa táto informácia ukazuje ako pravdepodobná. Otázkou je, ako bude reagovať civilné letectvo a ako sa sprísnia už aj tak prísne bezpečnostné opatrenia.

Revolúcia v leteckej bezpečnosti sa datuje do roku 2011. Po teroristickom útoku na Newyorkské dvojičky. Opatrenia na letiskách opäť zmenili lietanie na jeden z najbezpečnejších spôsobov prepravy.

"Nemyslím si, že samotné pravidlá sú zlé nastavené, akurát ich dodržiavanie môže mať nejaké trhliny v niektorých regiónoch, ktoré sú menej stabilné," myslí si pilot Peter Švec.

Ľudský faktor

Dlhoročný letecký publicista hovorí o bezpečnostných pravidlách v letectve ako o mimoriadne prísnych, často až ako o buzerácii. Napriek tomu tvrdí, že nikdy nebudú stopercentné. Môže za to ľudský faktor.

"Ten stroj, alebo technické zariadenie, alebo procedúru, je schopný obísť," hovorí letecký publicista Martin Velek. Pre leteckých odborníkov je teda na mieste otázka, ako ďalej. Či je vôbec možné nájsť spôsob, ako sprísniť bezpečnostné pravidlá.

Štandardný režim

"Ja si neviem predstaviť, akým spôsobom by bolo možné presvedčiť teroristov, aby prestali byť teroristami," tvrdí Velek. Slovenské letiská nateraz fungujú v štandardnom bezpečnostnom režime. Nie je však vôbec vylúčená, že sa to zmení. V prvom rade však na to musí prísť pokyn z vyšších inštitúcií.

"Ak k takémuto kroku zo strany komisie dôjde, ministerstvo dopravy bude bezodkladne riešiť ďalší postup so subjektami zodpovednými za vykonávanie bezpečnostnej ochrany," povedal hovorca ministerstva dopravy Peter Zeman.

Téme sa venuje redaktor Samuel Migaľ:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy