Polojasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Pád lietadla nad Sinajom bol teroristický čin, priznáva Rusko
Zdielať na

Pád lietadla nad Sinajom bol teroristický čin, priznáva Rusko

MOSKVA / Príčinou októbrovej tragédie ruského lietadla nad egyptským Sinajským polostrovom bol teroristický útok. Oznámila to ruská tajná služba FSB s tým, že v troskách objavili stopy výbušniny. Ruský prezident Vladimir Putin sľúbil, že Moskva nájde vinníkov. FSB dokonca ponúka 50 miliónov dolárov za informácie, ktoré by viedli k ich vypátraniu.

"Je možné jednoznačne povedať, že to bol teroristický akt," vyhlásil na stretnutí vedenom Putinom riaditeľ FSB Alexandr Bortnikov. Rusko podľa Putina strojcu útoku nájde, nech sa skrýva kdekoľvek, a potrestá ho. Nariadil už tajným službám, aby sa zamerali na pátranie po organizátoroch teroristického útoku.

Ruský Airbus A321 letel na konci októbra z egyptského letoviska Šarm aš-Šajch do Petrohradu, ale nad Sinajom sa zrútil. Už krátko po nehode sa špekulovalo o tom, že príčinou bol teroristický útok, naznačovali to aj Spojené štáty, Británia či Izrael, o možnom výbuchu bomby na palube hovoril aj Egypt.

Rusko túto verziu nevylučovalo, do záverov vyšetrovania sa k nej ale nechcelo vyjadrovať.

Prihlásili sa

Radikálne hnutie Islamský štát, ktorého odnož pôsobí na Sinaji, sa bezprostredne po páde stroja prihlásilo k zodpovednosti. Islamisti ale neupresnili, akým spôsobom lietadlo zničili.

Experti vylúčili, že by ho radikáli mohli zostreliť, špekulovalo sa preto o náloži na palube.

Američania už krátko po tragédii tvrdili, že ruské lietadlo zničila bomba Islamského štátu. Pozrite si archívnu reportáž:

Zdielať na

Najčítanejšie správy