Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Turci kupujú ropu od Islamského štátu, tvrdí aj ruské ministerstvo
Zdielať na

Turci kupujú ropu od Islamského štátu, tvrdí aj ruské ministerstvo

Zdroj: Militant Website via Associated Press

MOSKVA / Ruské ministerstvo obrany označuje Turecko za hlavného odberateľa ropy od teroristickej organizácie Islamský štát, ktorá ju lúpia právoplatným majiteľom v Sýrii a Iraku.

Do ropného biznisu je vraj zapletený turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a jeho rodina. Rusko tvrdí, že o tom má dôkazy, zatiaľ však ukázalo len satelitné snímky kolón cisterien na tureckých hraniciach.

"Vojna slov" medzi Moskvou a Ankarou trvá od zostrelenie ruského bombardéra tureckú stíhačkou v minulom týždni. Ankara ruská obvinenia rozhorčene popiera.

Ohováranie

Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok v Paríži vyhlásil, že zostrelenie ruského lietadla malo zaistiť bezpečnosť pre nelegálne dodávky ropy zo Sýrie do Turecka.

Erdogan vzápätí toto tvrdenie označil za ohováranie a dokonca vyhlásil, že by podal demisiu, ak by sa nelegálne obchod skutočne preukázal. Turecko podľa neho nenakupuje ropu od ISIS, ale naopak sa snaží zastaviť pašovanie ropy cez sýrsko-tureckú hranicu.

Dve miliardy ročne

"Terorizmus bez peňazí je ako šelma bez tesákov," vyhlásil námestník ministra obrany Anatolij Antonov o význame, aký pre ISIS má obchod s ropou z nálezísk, ktorá ovládol v Sýrii a Iraku. Príjmy teroristov odhadol na dve miliardy dolárov ročne.

"Ropa sa v obrovskom množstve, v priemyselnom objeme, dostáva do Turecka v tisíckami cisterenových vozňoch," uviedol k satelitným snímkam a dodal, že do tohto podnikania je zapletený aj turecký prezident a jeho rodina.

Tím banditov

"Ropu u susedov kradne spoločný tím banditov a tureckých elít. Cynizmus tureckého vedenia nepozná medze," vyhlásil Antonov a dodal, že predsa šéfom jednej z najväčších spoločností v tureckej energetike je Erdoganov syn. Rusko však podľa neho nepožaduje Erdoganova demisiu, pretože to je vec tureckého ľudu.

Rusi vraj tiež odhalili tri hlavné trasy, ktorými sa ropa zo Sýrie a Iraku dostáva do Turecka, uviedol generál Sergej Rudskoj z generálneho štábu a tvrdil, že nálety ruského letectva znížili príjmy ISIS z ropy na polovicu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy