Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Erdoganov syn: Keď budete sledovať ropu ISIS, dostanete sa k Asadovi
Zdielať na

Erdoganov syn: Keď budete sledovať ropu ISIS, dostanete sa k Asadovi

ANKARA / Syn tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana poprel tvrdenie Rusku, podľa ktorého je zapojený do obchodovania s ropou ťaženou na území ovládanom Islamským štátom (ISIS). Rusko tvrdí, že môže poskytnúť dôkazy o tom, že s ropou obchodujú Erdoganovi rodinní príslušníci, najčastejšie sa hovorí o synovi Bilalovi.

V rozhovore s talianskym denníkom Corriere della Sera Bilal Erdogan tieto obvinenia vyvracal. "Máme úrady v Istanbule. Neobchodujeme v Stredomorí, v Sýrii ani Iraku. ISIS je nepriateľ našej krajiny. Stavia moju vieru do zlého svetla. Nepredstavujem islam a ja ich nepovažujem za moslimov," povedal denníku Bilal Erdogan.

Obchod poprel

Je jedným z prezidentových detí, podniká v lodnej doprave a pod jeho kontrolu spadá prostredníctvom partnerstva v iných firmách niekoľko ropných tankerov.

Bilal ale poprel, že sa podieľa na konkrétnych aktivitách lodných prepravcov. Jeho spoločnosť vraj má kontrakt na stavbu riečnych tankerov pre ruského klienta, ale prevádzku lodí nezaisťuje.

Zisk má Asad

Bilal taktiež poprel, že ropu z územia ISIS možno prepravuje jeho brat Burak. "Má nákladnú loď, ale tá nemôže byť použitá na prepravu ropy," povedal.

Z predaja ropy z územia spadajúceho pod Islamský štát vraj má zisk sýrsky prezident Bašar Asad. "Keď budete sledovať ropu Islamského štátu, dostanete sa k Asadovi," povedal Bilal Erdogan.

Sýria obvinila tureckú vládu, ktorá presadzuje zvrhnutie Asada, že umožňuje radikálom pašovať ropu a vyvážať ju zo Sýrie. Toto obvinenie potom ešte zvýraznilo Rusko.

Kolóny nákladných áut

Ruské vzťahy s Tureckom sa zhoršili, keď v novembri turecká armáda zostrelila ruské vojenské lietadlo nad sýrsko-tureckou hranicou. "To, čo sa stalo s tým lietadlom, je nepríjemné. Ale musíme sa sústrediť na skutočné problémy: na ISIS a na budúcnosť Sýrie," povedal Bilal Erdogan.

Rusko prišlo s družicovými snímkami kolón nákladných áut smerujúcich z oblastí Islamského štátu do Turecka. Tamojšie médiá tvrdia, že do obchodovania s ropou je zapojený Bilal a že Turecko zostrelilo ruské lietadlo, aby ochránilo Erdoganov rodinný podnik s pašovaním.

Bilal Erdogan je od tohto roku v Taliansku aj s rodinou. V Boloni si dokončuje doktorandské štúdium. Kritici tvrdia, že odišiel práve preto, aby sa vyhol predchádzajúcim škandálom, ktoré súvisia s inými podvodmi.

Minulý týždeň zverejnil Vladimír Putin informáciu, že má dôkazy o tom, že Turecko obchoduje s ropou Islamského štátu a má o tom dôkazy. Pozrite si archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy