Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Asad poskytol Českej televízii exkluzívny rozhovor, chválil postoj Prahy
Zdielať na

Asad poskytol Českej televízii exkluzívny rozhovor, chválil postoj Prahy

PRAHA / Sýrsky prezident Bašar Asad poskytol Českej televízii exkluzívny rozhovor. Obhajoval v ňom svoje kroky počas takmer päť rokov trvajúcej vojny a ocenil to, že Česká republika, ako jedna z mála krajín, má v Damašku stále fungujúcu ambasádu.

"Krv v Sýrii prelievajú teroristi a úlohou vlády je zachrániť životy tým, že zničí teroristov. Našou úlohou je zachrániť život. Keď pri tom tečie krv, je to na obranu našej vlasti. Nasadzujete armádu, aby ste chránili svoju vlasť," vyhlásil hneď v úvode rozhovoru Asad.

To, že v krajine počas vojny zomrelo už viac ako 250 tisíc ľudí je podľa neho výsledkom toho, že tam pôsobí množstvo "teroristov podporovaných regionálnymi mocnosťami a Západom".

Úloha Ruska

Za zásadné Bašar Asad považuje zapojenie Ruska do bombardovania radikálov v Sýrii. Moskva s leteckými útokmi začala 30. septembra.

"Rusi berú boj proti terorizmu veľmi vážne a existuje spolupráca medzi nimi a sýrskou armádou," uviedol sýrsky vodca, ktorý minulý rok vo voľbách získal už tretí sedemročný mandát. Sýrska opozícia a ich spojenci ale hlasovanie označili za frašku.

Zatiaľ, čo Moskva so sýrskym režimom spolupracuje, Spojené štáty, ktoré sú na čele spojencov podnikajúcich už viac ako rok nálety v Sýrii, nie. Podľa Asada ich úsilie neprináša výsledky.

"Od začiatku koalície sa Islamský štát rozrástol a počet jeho príslušníkov z celého sveta sa zvýšil, zatiaľ, čo počínajúc účasťou Rusov v tom istom boji proti terorizmu, sú ISIS, An-Nusra a ďalšie teroristické skupiny na ústupe. Taká je skutočnosť, fakty hovoria jednoznačne," vyhlásil Asad.

Zničiť terorizmus

"Nemôžete zničiť terorizmus zo vzduchu, to je takmer nemožné. Ako dlho sa o to Američania snažia v Afganistane? Viac ako 12 či 13 rokov. Dosiahli niečo? Nič. Takže potrebujete spoluprácu zvnútra tej krajiny, akúkoľvek silu. A hlavnou silou v Sýrii je sýrska armáda a samozrejme vláda," dodal.

Kedy bude v Sýrii mier? Podľa Asada vtedy, keď štáty ako Francúzsko, Veľká Británia, Saudská Arábia, Katar a niektoré ďalšie krajiny prestanú podporovať teroristov, za ktorých režim v Damašku považuje všetky protivládne ozbrojené skupiny.

"Za niekoľko mesiacov, keď s tým prestanú. Ak nie, my aj tak nakoniec zvíťazíme. Ale kedy to bude, na to je ťažké odpovedať," vyhlásil prezident. Je ale optimistický. "Inak by sme nebojovali," dodal.

Pražská deklarácia

Sýrsky prezident spomenul aj to, že si vie predstaviť podpis dohody o sýrskom prímerí v Prahe.

O tejto možnosti hovoril už v septembri český prezident Miloš Zeman. Vyhlásil vtedy, že sýrska vláda a predstavitelia opozície, ktorí vyjednávajú o prímerí, majú záujem podpísať záverečnú deklaráciu v Prahe a začali ju už údajne nazývať pražská deklarácia.

"Keď sa spýtate Sýrčanov, povedia vám, že nechcú mierovú konferenciu vo Francúzsku, pretože Francúzsko podporuje terorizmus a vojnu, nie mier. Keď spomeniete Prahu, to by bolo všeobecne prijateľné pre vyvážený postoj vašej krajiny," povedal Asad českému reportérovi.

Sýrsky prezident ocenil, že Česká republika nechala v Damašku ako jedna z mála krajín otvorenú ambasádu, ktorá teraz zastupuje aj záujmy iných štátov, napríklad USA.

Podľa Asada väčšina európskych krajina prijala západnú propagandu o tom, čo sa v Sýrii deje. Praha si ale vo vzťahu s Damaškom zachovala rovnováhu. "To neznamená, že podporujete sýrsku vládu či sýrskeho prezidenta. Znamená to, že hráte úlohu, ktorú by každá vláda mala hrať. Udržiavať vzťahy aj s protivníkmi," uviedol Asad s tým, že v postupe českých predstaviteľov je niečo štátnické, čo je pre Damask veľmi dôležité.

Stratil nervy

Asad sa vyjadril aj k nedávnemu zostreleniu ruského bombardéra Turkami. 

Prezident Recep Tayyip Erdogan podľa neho "stratil nervy len preto, že ruská intervencia zmenila pomer síl". "Zlyhanie Erdogana v Sýrii, zlyhanie jeho teroristických skupín znamená koniec jeho politickej kariéry. Chcel spraviť čokoľvek, aby prekazil akýkoľvek úspech - preto spravil to, čo spravil. Ale nemyslím si, že to zmení pomer síl. Vojna proti terorizmu pokračuje," dodal.

Pozrite si zostrih z rozhovoru s Bašarom Asadom:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy