Skoro jasno
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
USA vysiela jednotky do Sýrie. Bojovať majú proti Islamskému štátu, tvrdí Kerry
Zdielať na

USA vysiela jednotky do Sýrie. Bojovať majú proti Islamskému štátu, tvrdí Kerry

BIŠKEK / Americký prezident Barack Obama vysiela zvláštne americké jednotky do Sýrie výhradne v rámci boja proti radikálnemu hnutia Islamský štát a nie proti sýrskemu autoritárskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi. Pri návšteve Biškeku to v sobotu vyhlásil americký minister zahraničných vecí John Kerry.

Spojené štáty v novembri v Sýrii nasadia necelú päťdesiatku vojakov, ktorých úlohou bude výcvik, podpora a pomoc umiernenej opozícii.

"Prezident Obama urobil veľmi silné, rázne a jasné rozhodnutie, ktoré je úplne v súlade s pôvodnou politikou, že musíme poraziť a zničiť DAIŠ," povedal minister zahraničných vecí John Kerry, ktorý použil arabskú skratku pre Islamský štát.

"Nie je to rozhodnutie vstúpiť do sýrskej občianskej vojny. Nie je to akcia zameraná proti Asadovi, je cielená výhradne na DAIŠ a na posilnenie našich možností rýchlo na DAIŠ útočiť," dodal Kerry.

Silnejšie útoky

Washington po nezdare výcvikového programu pre vybraných zástupcov sýrskych povstaleckých skupín mení svoj prístup ku kríze v Sýrii. Americký minister obrany Ashton Carter tento týždeň v senátnom výbore Kongresu Spojených štátov vyhlásil, že zosilní letecké útoky a že plánuje aj pozemné operácie na podporu opozície.

Rozhodnutie Washingtonu o vyslaní malej skupiny príslušníkmi špeciálnych síl prichádza v čase, kedy Rusko, ktoré na konce septembra začalo bombardovať povstalecké ciele v Sýrii, zvýšilo svoje vojenské nasadenie vo vojnou zmietanej krajine.

Cieľ: Islamský štát

Moskva tvrdí, že sa zameriava na Islamský štát, jej nálety ale podľa Západu aj časti sýrskej opozície mieria aj na ďalšie skupiny bojujúce proti Asadovi, medzi ktorými sú aj povstalci podporovaní Washingtonom.

Kerryho námestník Antony Blinken na bezpečnostnej konferencii v bahrajnskej metropole Manáme varoval, že ruská intervencia bude mať nechcené následky, lebo Moskvu zatiahne do začarovaného kruhu.

"Začarovaný kruh sa bude zväčšovať a prehlbovať s tým, ako bude Rusko stále viac vťahované. Rusko bude vnímané ako člen spolku s Asadom, s libanonským radikálnym hnutím Hizballáhom, Iránom, čo vyvolá nepriateľstvo miliónov moslimov v Sýrii, v oblasti a tiež v Rusku samotnom," povedal Blinken.

Ministri zahraničných vecí riešili situáciu v Sýrii na stretnutí vo Viedni, pozrite si video:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy