Jasno
15°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Ministri zahraničných vecí rokovali o Sýrii, riešili pretrvávajúci konflikt
Zdielať na

Ministri zahraničných vecí rokovali o Sýrii, riešili pretrvávajúci konflikt

VIEDEŇ / Vo Viedni rokovali ministri zahraničných vecí krajín snažiacich sa o riešenie sýrskej krízy. V Sýrii sa bojuje už piaty rok a o život pri tom prišlo 250 000 ľudí. Útek miliónov Sýrčanov výrazne ovplyvnil súčasnú utečeneckú krízu v Európe.

Vo Viedni najskôr rokovali ministri zahraničných vecí Spojených štátov, Saudskej Arábie a Turecka John Kerry, Ádil Džubajr a Feridun Sinirlioglu. Ruský minister Sergej Lavrov sa k nim pripojil neskôr. 

Spojenie s Iránom

Kerry sa chcel dohodnúť na rozšírení konzultácii na ďalšie štáty, bez ktorých sa riešenie konfliktu nezaobíde. Rusko, ktoré je v štvorici jediným spojencom sýrskeho režimu, presadzovalo zapojenie Iránu, s čím ale zásadne nesúhlasila Saudská Arábia.

Rusko a Spojené štáty sa podľa Kerryho zhodujú, že výsledkom rokovaní by mala byť dohoda o "zjednotenej, sekulárnej a pluralistickej Sýrii, ktorú bude viesť vláda vybraná jej občanmi".

Spor pre Asada 

Kerry priznal, že hlavnou prekážkou k rýchlej dohode je spor pre prezidenta Bašára Asada. V utorok ho v Moskve prijal ruský prezident Vladimir Putin, ktorý vo štvrtok povedal, že Asad súhlasí so začatím dialógu s politickými odporcami.

SITA

Kerry chce v diplomacii pokračovať. V piatok preto odletí do Jordánska a odtiaľ  sa presunie do Saudskej Arábie.

Rusko a Jordánsko

Sergej Lavrov vyhlásil, že Rusko sa s Jordánskom dohodlo, že spolu budú koordinovať svoje vojenské akcie v Sýrii. Rusi sa zapojili do bombardovania cieľov v Sýrii na konci septembra a už teraz úzko spolupracujú s vládami v Iraku, Sýrii a Iráne. Tieto krajiny sú súčasťou šíitskej aliancie, ktorá sleduje iné ciele ako koalícia pod vedením Spojených štátov, poznamenala agentúra Reuters.

Jordánsko je ale naopak sunnitskou krajinou a je blízkym spojencom Washingotnu. Dohoda Ammánu a Moskvy tak môže znamenať určité zmeny v alianciách, ktoré sa v sýrskom konflikte angažujú.

"Armády obidvoch krajín sa dohodli, že budú koordinovať svoje akcie prostredníctvom strediska sídliaceho v Ammáne," uviedol Lavrov. "Domnievame sa, že sa môžu pripojiť aj ďalšie krajiny, ktoré sa chcú podieľať na boji proti teroristom," dodal ruský minister.

Pozrite si priložené video:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy