Skoro jasno
20°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Prúd utečencov neslabne, tábor v Brežiciach je preplnený
Zdielať na

Prúd utečencov neslabne, tábor v Brežiciach je preplnený

SLOVINSKO/CHORVÁTSKO / Reportér TV JOJ Jozef Kačmáry a jeho kameraman Rišo Takáč už tretiu noc sledovali dramatickú situáciu na Balkáne, kam stále prúdia tisíce utečencov. Cez chorvátsko-slovinskú hranicu, na ktorej strávili túto noc, prechádzajú stovky zúfalých ľudí. Snažia sa dostať do západnej Európy.

V Slovinsku sa nachádza utečenecký tábor s kapacitou 2 500 ľudí. Chorváti podľa reportéra TV JOJ Jozefa Kačmáryho robia len to, čo musia po tom, čo Maďari zatvorili hranice.

Slovinsko je jedinou možno trasou pre migrantov. Medzi Slovinskom a Chorvátskom panuje napätie. Chorváti vyčítajú Slovincom, ktorí nemajú kapacity, že sa mali dopredu pripraviť.

Utečencov vozia z tábora v Opatovaci do Záhrebu a odtiaľ k zelenej hranici. To sa Slovincom vôbec nepáči a utečenci im vyčítajú, že ich nechávajú s deťmi a tehotnými ženami putovať pešo asi dvadsať kilometrov.

Pomáhajú policajti

V Chorvátsku ich prevážali aj na krátke vzdialenosti dodávkami alebo autobusmi.

Utečencom pomáhajú aj policajti, ktorí ich doprevádzajú. "Už tri hodiny ideme pešo," hovorí jeden z utečencov. "Už dvadsať kilometrov hovoríte, že jeden kilometer," vyčíta utečenec policajtovi.

Preplnené Brežice

Reportér Kačmáry navštívil v noci aj slovinský záchytný tábor Brežice, ktorý má malú kapacitu. Utečenci museli prečkať noc na nohách. Vládne tam napätá atmosféra.

V pohotovosti sú aj špeciálne jednotky. Slovinci sú pripravení zasiahnuť aj s ťažkou technikou.

Pozrite si reportáž priamo zo Slovinska:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy