Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Rusko je pripravené podporiť náletmi umiernenú sýrsku opozíciu
Zdielať na

Rusko je pripravené podporiť náletmi umiernenú sýrsku opozíciu

MOSKVA / Rusko je pripravené v Sýrii podporiť vzdušnými útokmi aj protirežimnú Slobodnú sýrsku armádu a spolupracovať s ďalšími opozičnými skupinami, ktoré sa presvedčivo postavia proti terorizmu. Podľa ruských agentúr to povedal minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

Minister zahraničných vecí Sergej Lavrov tiež zdôraznil potrebu konania parlamentných a prezidentských volieb ako súčasť riešenia sýrskej krízy.

Moskovské ministerstvo obrany uviedlo, že ruské lietadlá od začiatku operácie v Sýrii 30 septembra uskutočnili 934 štartov a zničili 819 povstaleckých cieľov, informovala agentúra Interfax. 

Záujmy celej Sýrie

Podľa agentúry TASS Lavrov povedal, že ruská strana je pripravená spolupracovať "s vlasteneckou opozíciou v Sýrii a tiež podporovať zo vzduchu takzvanú Slobodnú sýrsku armádu".

"A to napriek tomu, že nám odmietajú poskytovať informácie o tom, kde sa, podľa amerického hodnotenia, nachádzajú teroristi, a kde sily vlasteneckej opozície," podotkol Lavrov.

Externí hráči

Rusko chce zohľadňovať záujmy celej Sýrie, nielen samotného prezidenta Bašára Asada, alebo opozície, vyhlásil Lavrov v televízii. "A pre Sýriu je dôležité, aby tam bola pokojná situácia, čo najskôr skončila vojna a aby teroristi nezískali šancu chopiť sa moci v Damašku, ani v ktorejkoľvek inej časti Sýrie," vyhlásil šéf ruskej diplomacie.

"Externí hráči nemôžu nič rozhodovať za Sýrčanov. Musíme ich primäť k vypracovaniu plánu pre ich krajinu, v ktorom budú dobre chránené záujmy všetkých náboženských, etnických a politických skupín," povedal Lavrov.

Ministri zahraničných vecí riešili situáciu v Sýrii na stretnutí vo Viedni, pozrite si video:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy