Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Vyslaním špeciálnych jednotiek do Sýrie neporušujem sľub, tvrdí Barack Obama
Zdielať na

Vyslaním špeciálnych jednotiek do Sýrie neporušujem sľub, tvrdí Barack Obama

WASHINGTON / Plánované vyslanie skupiny amerických špeciálnych jednotiek do Sýrie podľa amerického prezidenta Baracka Obamu neporušuje jeho sľub, že noha amerického vojaka nevstúpi v rámci sýrskeho konfliktu na územie Sýrie. Šéf Bieleho domu to vyhlásil v diskusii americkej televíznej stanice NBC.

Podľa agentúry Reuters to bolo jeho prvé verejné vyjadrenie k pripravovanému vyslaniu necelých päť desiatok príslušníkov špeciálnych jednotiek Spojených štátov do severnej Sýrie, aby tam poskytli rady a ďalšiu pomoc umierneným povstalcom bojujúcim proti ozbrojencom z organizácie Islamský štát. Biely dom tento zámer oznámil minulý týždeň.

"Nezabudnite, že sme už robili zvláštne operácie, a toto je skutočne len predĺžením toho, čo neprestávame robiť," uviedol Obama v rozhovore v televíznom programe NBC Nightly News.

"Neposielame amerických vojakov na frontové línie, aby bojovali v prestrelkách s Islamským štátom," uviedol Obama. ôCelý čas sme dôsledný v tom, že nebudeme bojovať, ako sme bojovali v Iraku, s armádnymi prápormi a okupovaním. To problém nerieši," dodal.

Desiatky vojakov

Spojené štáty v novembri v Sýrii nasadia necelú päťdesiatku vojakov, ktorých úlohou bude výcvik, podpora a pomoc umiernenej opozícií. Obama sa podľa Reuters tomuto kroku dlho vyhýbal, pretože nechcel krajinu nechať zatiahnuť do ďalšej vojny na Blízkom východe.

Predvlani americkú prítomnosť na sýrskom území vylúčil. Počas minulého roka ale zdôrazňoval, že do krajiny nevyšle americké "bojové" jednotky.

V Sýrii bojujú aj Rusi. Západ tvrdí, že bombardujú všetko, len nie Islamský štát:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy