Polojasno
22°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Islamisti dobyli mesto Mahín, turecké stíhačky zabili 50 bojovníkov
Zdielať na

Islamisti dobyli mesto Mahín, turecké stíhačky zabili 50 bojovníkov

DAMAŠK / Bojovníci Islamského štátu v nedeľu podľa agentúry Reuters oznámili, že obsadili sýrske mesto Mahín. Stalo sa tak podľa ich vyhlásenia pri útoku na vládne sily v juhozápadnej provincii Homs.

Dobytie Mahínu islamskými radikálmi potvrdila sýrska nevládna organizácia pre ľudské práva OSDH, ktorá situáciu monitoruje z Londýna pomocou svojich informátorov v Sýrii.

Padlí bojovníci

Podľa nej pri útoku islamistov zahynulo a bolo zranených najmenej 50 príslušníkov vládnych jednotiek. Sily Islamského štátu sa tak dostali necelých 20 kilometrov od diaľnice, ktorá spája Damašk s mestami na severe krajiny.

"Skupina Islamský štát ľahko prevzala kontrolu nad mestom Mahín po dvoch samovražedných atentátoch a po dohode s miestnymi ozbrojencami," uviedla organizácia. Islamisti podľa nej postupujú k neďalekej dedine, kde väčšinu obyvateľov tvoria kresťania.

Turecké stíhačky

Po sobotnej operácii šiestich tureckých stíhačiek F-16 a bezpilotného lietadla koalícia na čele so Spojenými štátmi na severe Sýrie zničila osem objektov islamistov vo vzdialenosti okolo päť kilometrov od hranice s Tureckom.

Turecká tlačová agentúra uviedla, že pri sobotňajších náletoch tureckých a amerických stíhačiek v Sýrii zabili viac než 50 radikálov Islamského štátu a ďalších 30 utrpelo zranenia.

Turecké letectvo útočí v Sýrii nielen na pozície Islamského štátu, ale od júla sa zameriava aj na tamojšie pozície kurdských ozbrojených separatistov. Tí sa usilujú o získanie juhu Turecka, kde prevláda kurdské obyvateľstvo, čo Ankara nechce pripustiť.

Islamisti sa nezastavia pred ničím. Ničia aj pamiatky, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy