Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Islamisti ovládli prechod do Sýrie, znie z Iraku
Zdielať na

Islamisti ovládli prechod do Sýrie, znie z Iraku

BAGDAD / Sunnitskí radikáli z ISIL podľa nepotvrdených informácií obsadili hraničný prechod na iracko-sýrskej hranici. Tým by sa im otvorila možnosť prevážať ťažkú bojovú techniku medzi Irakom a Sýriou, informovala agentúra Reuters.

Oficiálne armáda vyhlásila, že má strategicky dôležitý prechod na dopravnej tepne neustále pod kontrolou.

Na severe Iraku pokračujú zrážky irackých vládnych síl so sunnitskými povstalcami z organizácie Islamský štát v Iraku a Levante (ISIL). Tí za posledný týždeň dosiahli výrazné územné zisky.

Už niekoľko dní sa bojuje o ropnú rafinériu v Bajdží. Podľa správ ju povstalci z ISIL dokonca ovládli. Islamisti s vládnymi jednotkami súperia aj o letisko v severoirackom Tall Afare. Kvôli podobným správam zo severu Iraku pokračujú ceny ropy na svetových trhoch.

Tlak na premiéra

Od piatku sa v okolí mesta Sámaraa, približne 100 kilometrov severne od Bagdadu, zoskupujú jednotky irackej armády. V najbližšej dobe by malo priližne 50 tisíc vojakov zahájiť rozsiahlu ofenzívu proti oddielom radikálov.

Kurdi strážia Irak. Pozrite si priložené video:

V Iraku rastie tlak na premiéra Núrího Málikího, aby zostavil fungujúcu vládu. Okrem amerického prezidenta Baracka Obamu k tomu v piatok vyzval aj vplyvný iracký duchovný ajatolláh Alí Sistání.

Džihád vraj lieči

Na profesionálne zostrihanom zázname s názvom Niet života bez džihádu sa snažia údajní boží bojovníci presvedčiť vyznávačov islamu v západných krajinách, aby sa v takzvaných zlatých časoch pripojili k ISIL. "Musíš zomrieť tak či tak," hovorí jeden z mužov.

Na videu je päť mladíkov, traja z nich pochádzajú z Británie a dvaja z Austrálie. Sedia v polkruhu pod palmami, na kolenách majú položené zbrane a niektorí majú zahalené tváre. Podľa BBC bolo video pravdepodobne natočené v Sýrii.

Jeden z mužov hovorí o depresiách, ktorými trpel, keď ešte žil na Západe. Džihád ho vyliečil. "Pripojte sa k nám a pocítite šťastie," dodal.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy