Zatiahnuté
15°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Nad Irakom lietajú americké bojové stíhačky
Zdielať na

Nad Irakom lietajú americké bojové stíhačky

WASHINGTON / Americký prezident Barack Obama zatiaľ vojenskú akciu proti islamistom v Iraku neplánuje, ale dáva najavo, že je na prípadný zásah pripravený. Americké bojové letectvo zahájilo prieskumné lety nad Irakom, informoval britský Daily Mail.

Z lietadlovej lode USS George Bush odštartovali bojové stíhačky F-18 nad iracké územie. Prezident Obama rozhodol o prieskumných letoch už skôr, píše Daily Mail.

Zaujímavé je, že prieskum absolvujú stíhačky F-18 a nie žiadne prieskumné stroje. "Cieľom nie je sledovať, ale dať o sebe vedieť," povedal zdroj z Pentagonu.

Biely dom v súčasnej dobe zvažuje formy podpory irackej armády, ktorá je pod silným tlakom islamistov zo skupiny Islamský štát v Iraku a Levante.

Letecké údery proti islamistom

Okrem výcvikov irackých vojakov a dodávok zbraní prezident zvažuje i možnosť nasadenia bezpilotných stíhačiek, ktoré operujú v Pakistane a Jemene.

Výcvik irackých vojakov:

Irak požiadal Spojené štáty, aby zahájili letecké údery proti islamistom z organizácie ISIL, ktorí obsadzujú sever krajiny.

Žiadosť potvrdil šéf náčelníkov štábu americkej armády generál Martin Dempsey. "Je v našom národnom záujme brániť sa ISIL, kdekoľvek na nich narazíme," odpovedal na otázku, či by mali Američania irackej žiadosti vyhovieť.

Preraziť do Bagdadu

Islamskí radikáli v stredu zaútočili na rafinériu v severoirackom meste Bajdží. Podľa zamestnancov ju zasiahla mínometná paľba a bolo počuť streľbu. Časť objektu horela. Prevádzka podniku je od utorka zastavená a zahraničných zamestnancov evakuovali.

Bajdží leží približne 200 kilometrov severne od Bagdadu na ceste medzi metropolou a Mosulom. Minulý utorok ho dobyli radikáli z Islamského štátu v Iraku a Levante a postupujú ďalej. Chcú sa dostať do hlavného mesta.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy