Polojasno
18°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
V Bagdade vládne strach, armáda opevňuje metropolu
Zdielať na

V Bagdade vládne strach, armáda opevňuje metropolu

BAGDAD / Jednotky irackej armády sa zoskupili servene od Bagdadu a pripravujú sa na boj proti oddielom radikálov. Podľa Fox News pokračujú boje o rafinériu v Bajdží a o letisko v severoirackom Tall Afare.

Bojovníci Islamského štátu v Iraku a Levante pravdepodobne ovládli časť rafinérie. Boje trvajú od utorka, vo štvrtok sa podarilo evakuovať zvyšný personál. V rukách ISIL je aj bývalá továreň na chemické zbrane Musanna, ktorá leží 70 kilometrov od Bagdadu, píše Fox News.

Pozície ISIL sú aj naďalej desiatky kilometrov severne od Bagdadu. V hlavnom meste operuje množstvo vojakov a policajtov. Počas noci pribudli kontrolné stanovištia. Strach a napätie vládne na medzinárodnom letisku. Stovky ľudí čakajú v radoch, aby sa dostali preč z Iraku.

Vytúžená samostatnosť

Irak je na pokraji rozpadu a Kurdi cítia, že majú šancu na vznik vlastného nezávislého štátu. Na rozdiel od vládnych jednotiek sa dokázali postaviť sunnitským radikálom. Do skutočného boja proti islamistom z organizácie Islamský štát a Levante (ISIL) sa im príliš nechce.

Kurdi sú si vedomí toho, že majú šancu urobiť veľký krok k vytúženej samostatnosti. "Nemyslím si, že Irak môže zostať jednotný," povedal v rozhovore pre BBC premiér kurdskej autonómnej vlády Ničirvan Barzání.

SITA

"Je Irak pred Mosulom a Irak po Mosule. Musíme si sadnúť a nájsť recept, ako spolu žiť," dodal. Premiér si nemyslí, že sa Irak môže vrátiť k tomu, čo bolo pred Mosulom.

Armáde nepomôžu

Kurdi sú zatiaľ výrazne úspešnejší než iracká armáda. Dosiahli prvé veľké víťazstvo, keď obsadili Kirkúk, ktorý považujú za svoje kultúrne centrum. O mesto prezývané aj kurdský Jeruzalem nemuseli bojovať. Iracká armáda ho sama vyčistila.

Kurdi strážia Irak. Pozrite si priložené video:

Kurdi obsadením Kirkúku naplnili svoje územné ambície a plánujú brániť hranice Kurdistanu. Premiér Barzáni vyhlásil, že bojovníci kurdských milícií nepomôžu irackej armáde získať Mosul naspäť.

Ponúkli prímerie

Podľa kurdských politikov nemá podpora irackej armády zmysel a Američania by sa mali radšej obrátiť na samotných Kurdov.

"Mali by pomôcť Kurdom, pretože sme jediný životaschopný partner, ktorý v Iraku zostal," povedal časopisu Time kurdský vicepremiér Kabád Talabání.

Kurdi a ISIL proti sebe zatiaľ nebojujú. Sunnitskí radikáli dokonca Kurdom ponúkli prímerie. Ponuka znela jasne - ak na nás nebudete útočit, nezaútočime ani my na vás.

Uniesli 145 detí

Ak bude ISIL rešpektovať hranice kurdského územia, Kurdi sa do vojny hrnúť nebudú. Veliteľ potvrdil, že na väčšine miest ich ISIL neobťažuje rovnako ako ani civilistov.

Sunnitskí radikáli už na Kurdov niekoľkokrát zaútočili. Týždeň predtým, než sa ISIL zmocnil Mosulu, zahynulo devätnásť ľudí pri teroristickom útoku na kancelárie Vlastneckej únie Kurdistanu v provincii Dijála.

SITA

Sýrska exilová opozícia v stredu oznámila, že ISIL v Sýrii na konci mája uniesla 145 kurdských detí. Piatim z nich sa podarilo utiecť a vypovedali, že ich islamisti cvičili na samovražedné útoky.

Hrozba pre ďalšie krajiny

Spojené štáty by sa mali vrátiť do Iraku a bojovať proti miestnym povstalcom z Islamského štátu v Iraku a Levante. V piatkovom rozhovore to povedal generál David Petraeus, ktorý v minulosti viedol spojenecké jednotky v oblasti. Preslávil sa tiež tým, že sa mu podarilo významným spôsobom zlepšiť irackú bezpečnostnú situáciu.

"Musíme si dávať pozor a byť nestranní, ak ponúkneme vojenskú pomoc. Ale rastúca hrozba zo strany ISIL-u znamená, že vojenská akcia bude nevyhnutná," myslí si Petraeus.

Irackí povstalci predstavujú potencionálnu hrozbu aj pre ďalšie krajiny. "Vyzerá to tak, že ide o viac ako len teroristickú skupinu," dodal generál.

Chcú sa ukázať

Americký prezident Barack Obama vojenskú akciu proti islamistom v Iraku neplánuje, ale dal najavo, že je na prípadný zásah pripravený. Americké bojové letectvo zahájilo prieskumné lety nad Irakom bojovými stíhačkami F-18.

SITA

Zaujímavé je, že prieskum absolvujú stíhačky F-18 a nie žiadne prieskumné stroje. "Cieľom nie je sledovať, ale dať o sebe vedieť," povedal zdroj z Pentagonu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy