Polojasno
18°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Islamisti opäť útočili, pri explózii dvoch náloží zomrelo najmenej 12 ľudí
Zdielať na

Islamisti opäť útočili, pri explózii dvoch náloží zomrelo najmenej 12 ľudí

MOGADIŠO / Najmenej 12 ľudí zomrelo pri nedeľňajšom rannom útoku islamistov na veľký hotel Sahafi v centre somálskeho hlavného mesta Mogadiša. Útočníci najprv pred vchodom do hotela odpálili dve nálože, aby sa dostali dovnútra, a v budove ďalej bojovali s bezpečnostnými silami. Podľa agentúry AFP to povedali zástupcovia miestnej polície.

K útoku sa následne prihlásili islamisti milície Šabáb.

Pri vchode do hotela najprv vybuchla jedna a krátko po nej druhá nálož. Obe boli podľa polície nastražené v automobiloch. Svedkovia videli pred budovou dvoch mŕtvych a niekoľko zranených. Časť hotela výbuchy zdemolovali.

Hotel Sahafi

Hotel Sahafi často využívajú zákonodarcovia, vládni činitelia i diplomati a je chránený ozbrojenými silami.

SITA

Útočníci po explózií vtrhli do hotela, kde ďalej bojovali. Zo strechy budovy na príslušníkov ozbrojených síl strieľali bojovníci z automatických zbraní, uviedol jeden zo zástupcov polície.

Časté útoky

Hovorca Šabábu agentúre Reuters povedal, že útok uskutočnili bojovníci z jeho organizácie. "Táto operácia stále trvá," povedal. Milície Šabáb podnikajú v Mogadiši časté útoky a páchajú aj rozsiahle teroristické akcie v susednej Keni.

SITA

Milície Šabáb sa snažia o zavedenie islamského práva šaría v Somálsku. V roku 2011 sa vojakom misie Africkej únie podarilo Šabáb vytlačiť z Mogadiša a neskôr aj z väčšiny južného a stredného Somálska, ktorú predtým ovládali.

Islamisti zaútočili na hotel, pozrite si video:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy