Jasno
14°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Putin: Trump je absolútny líder prezidentskej kampane v USA
Zdielať na

Putin: Trump je absolútny líder prezidentskej kampane v USA

Zdroj: SITA

MOSKVA / Ruský prezident Vladimir Putin považuje uchádzača o republikánsku prezidentskú nomináciu Donalda Trumpa za veľmi talentovaného človeka a za absolútneho lídra kampane pred prezidentskými voľbami v USA. Ruský prezident vo vyhlásil vo štvrtok na tlačovej konferencii, ktorá konala v moskovskom Centre medzinárodného obchodu a trvala tri hodiny a desať minút. Akreditovalo sa na ňu 1390 novinárov.

Na štvrtkovej tlačovej konferencii v Moskve Putin súčasne privítal Trumpovo vyhlásenie o pripravenosti na "iné, oveľa hlbšie vzťahy" s Ruskom.
Putin okrem toho vyhlásil, že Rusko "je pripravené a chce" rozvíjať vzťahy s USA bez ohľadu na to, kto tam v roku 2016 vyhrá prezidentské voľby.

"Budeme spolupracovať s akýmkoľvek prezidentom, ktorého si americký ľud zvolí - je to jeho vec," uviedol Putin. Poznamenal, že "to oni nám chcú hovoriť do toho, koho voliť. Ale my sa im nechystáme radiť".

Vzťahy medzi Ruskom a USA sú napäté najmä kvôli kríze na Ukrajine a Sýrii. Rusko ostro namieta aj proti približovaniu sa aliancie k jeho hraniciam.

Putinov hnev

Ruský prezident Vladimir Putin opäť označil zostrelenie ruského stíhacieho bombardéra Su-24 tureckou stíhačkou za nepriateľský akt. Vyjadril sa aj k situácii v Sýrii a na Ukrajine. Putin upozornil, že Turecko sa hneď začalo kryť Severoatlantickou alianciou.

Rusko podľa neho v súvislosti s týmto incidentom najviac nahnevalo to, že ešte nie tak dávno sa Turecko obracalo na Rusko o pomoc pri riešení citlivých otázok. Putin vyhlásil, že so súčasným tureckým vedením je takmer nemožné vyjednávať a tvrdí, že sa Turci snažia zapáčiť Američanom.

Rusi na Ukrajine

Putin sa vyjadril aj k situácii na Ukrajine. Priznal prítomnosť Rusov plniacich si vojenské úlohy na východe krajiny, no poprel, že by Moskva do Donbasu posielala pravidelne jednotky ruskej armády. 

"Nepovedali sme, že tam nie sú ľudia plniaci určité úlohy, okrem iných aj vo vojenskej oblasti, ale to neznamená, že sú tam pravidelné jednotky. Uvedomte si ten rozdiel," povedal Putin.

Plazivá islamizácia

Ruský prezident upozornil, že v Turecku dochádza k "plazivej islamizácii" a vyhlásil, že zakladateľ moderného tureckého štátu Mustafa Kemal Atatürk sa teraz musí obracať v hrobe.

Turecké lietadlá podľa šéfa Kremľa už predtým narušovali sýrsky vzdušný priestor. Pripomenul, že teraz tam Rusko rozmiestnilo systémy protivzdušnej obrany S-400 a na margo toho vyhlásil: "Nech si teraz lietajú". Putin zároveň zdôraznil, že jeho rusko vojnu v Sýrii nezačalo.

Podporil iniciatívu USA

Ruský prezident ale podporil americký návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN o sýrskej kríze. "Poviem teraz jednu dôležitú vec. Celkom podporujeme iniciatívu USA, vrátane prípravy rezolúcie BR OSN o Sýrii," vyhlásil.

O úlohe svojho spojenca v Damašku prezidenta Bašara Asada ale povedal, že ruské stanovisko sa nemení a len sýrsky ľud môže rozhodnúť o svojej vláde.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy