Jasno
16°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Belgičania odpovedali na policajnú raziu fotografiami mačiek na Twitteri
Zdielať na

Belgičania odpovedali na policajnú raziu fotografiami mačiek na Twitteri

BRUSEL / Polícia počas nedeľnej razie požiadala médiá, aby z bezpečnostných dôvodov neinformovali o detailoch operácie. Väčšina z nich výzve vyhovela. Belgičania na sociálnej sieti Twitter na celú situáciu reagovali netradične - mačkami.

Belgická polícia obyvateľom odporučila, aby počas protiteroristickej operácie nevychádzali von a nezdržiavali sa pri oknách.

Média vyzvala, aby o prebiehajúcej operácii neinformovali a ľudí prosila, aby na sociálnych sieťach nezverejňovali informácie či fotografie policajtov pracujúcich na dolapení teroristov. 

Mačky odlákali pozornosť

Belgičania na celú vec zareagovali kurióznym spôsobom - na Twitteri začali zverejňovať fotografie mačiek s hashtagom #BrusselsLockdown. 

Sociálna sieť sa tak začala zapĺňať vtipnými fotografiami mačiek.

Cieľom Belgičanov bolo zabrániť tomu, aby sa vôbec nejaký z tweetov o operácii dostal na povrch.

Žrádlo ako poďakovanie

Belgické úrady ohodnotili túto aktivitu obyvateľov kladne. "Federálny prokurátor a policajné služby musia poďakovať médiám a používateľom sietí za to, že brali ohľad na potreby prebiehajúcej operácie," vyhlásil hovorca prokuratúry Eric Van Der Sypt.

Belgická polícia následne zverejnila na Twitteri aj fotografiu so žrádlom pre mačky ako poďakovanie Belgičanom za spoluprácu pri razii.

Hon na teroristov

Polícia spustila v nedeľu večer rozsiahlu protiteroristickú akciu v niekoľkých častiach Belgicka. Dôvodom je podozrenie, že práve v hlavnom meste sa nachádza parížsky atentátnik na úteku Salah Abdeslam.

V sobotu úrady vyhlásili v okolí Bruseli najvyšší, štvrtý, stupeň výstrahy pre aktivitami teroristov, na ostatnom území platí tretí stupeň.

Aj v pondelok platia prísne bezpečnostné opatrenia. Metro nejazdí a školy sú uzavreté. Situáciu sledujeme TU: Polícia pri raziách v Belgicku zadržala 16 ľudí, Abdeslam stále uniká.

V Bruseli žijú aj stovky Slovákov. Pozrite sa, ako vnímali v sobotu zavedenie najvyššieho stupňa ochrany proti terorizmu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy