Polojasno
20°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Policajti so samopalmi a hrobové ticho. Slováci v Bruseli majú strach
Zdielať na

Policajti so samopalmi a hrobové ticho. Slováci v Bruseli majú strach

BRUSEL / Po razii v bruselskej štvrti Molenbeek, pri ktorej podľa belgických médií našli zbrane, výbušniny, samovražedné pásy a chemikálie na výrobu náloží, sa zvýšil stupeň pohotovosti na najvyšší. Mesto stíchlo, policajti prečesávajú domy a byty a v uliciach sa objavili obrnené transportéry. O atmosfére v Bruseli TV JOJ informovali aj viacerí Slováci, ktorí tam dlhodobo pôsobia.

Metro v Bruseli nepremáva, nákupné centrá sú zavreté, kultúrne a športové akcie zrušené, ľudia v strachu sedia doma.

"V nebezpečenstve sú verejné priestranstvá, obchodné ulice, nákupné centrá, miesta demonštrácií aj dopravné uzly," informoval premiér Charles Michel.

Mesto sa hemží po zuby ozbrojenými policajtmi aj obrnenými transportérmi.

Štvrtý najvyšší stupeň pohotovosti platí pre Brusel, tretí pre zvyšok Belgicka. Zatiaľ do nedele, úrady ho ale  môžu predĺžiť.

Média špekulujú, že práve razia v byte v štvrti Molenbeek sa postarala o tento stav, prokurátor to ale vyvrátil.

Slováci v Bruseli

V Bruseli žije aj množstvo Slovákov. "Obchodné centrá a komerčné miesta sú vyľudnené, vyprázdnené, dokonca obchody sú zatvorené," hovorí Tomáš, ktorý v Bruseli žije.

Slovákov tam žijú stovky. Každý z nich pocítil, že v hlavnom meste Európy sa niečo deje. Táto sobota je iná.

Pravidelne počuť sirény záchranných a bezpečnostných zložiek. Totálne ticho v uliciach umocňuje napätie, ktoré cítiť vo vzduchu. Pre výluku podzemnej verejnej dopravy niektoré časti Bruselu ostali bez spojenia.

"Vianočné trhy, ktoré posledné dni pripravovali, ešte nie sú otvorené, aj keď už mali byť," hovorí Tomáš.

Strach z chemických útokov

Obavy sú o to väčšie, že sa pred pár dňami objavilo varovanie francúzskej vlády o možných chemických a biologických útokoch. Aj drobné náznaky tu teraz vnímajú mimoriadne citlivo.

"Našli obálku a bola obava, že je tam antrax. Úrady nechali zablokovať celú križovatku a bola tam pripravená špeciálna protichemická jednotka," hovorí Jaromír, ktorý žije v Bruseli.

Bruselčania vnímajú situáciu rôzne. "Ľudia začali sledovať všetkých naokolo, sú vydesení, začínajú sa jeden druhého obávať," priznáva miestny obyvateľ.

"Týmito krokmi len teroristi získavajú výhodu, iba im to nahráva. Ľudia sedia v strachu doma a nerobia nič, len sa obávajú. Obchody sú zavreté, zápasy futbalu zrušené - my musíme žiť, nie sa báť," hovorí druhý.

Teroristi z Belgicka

Dôvodom aktuálnych opatrení môže byť aj to, že stopy parížskeho masakru, ktorý si vyžiadala už 130 obetí vedú práve do Belgicka.

Stojí za ním sieť tamojších islamských extrémistov. Tajné služby a polície zainteresovaných krajín aj naďalej pátrajú po Salahovi Abdeslamovi, o ktorom predpokladajú, že sa po útokoch vrátil do Belgicka.

Takto vnímajú Slováci žijúci v Bruseli momentálnu situáciu v meste:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy