Skoro jasno
17°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Belgičania vypočúvali bratov podozrivých z parížskych útokov, nezadržali ich
Zdielať na

Belgičania vypočúvali bratov podozrivých z parížskych útokov, nezadržali ich

BRUSEL / Belgickí policajti vypočúvali bratov Brahima a Salaha Abdeslamovcov už an začiatku tohto roku. Oboch ale prepustili. Brahim Abdeslam v piatok spáchal samovražedný atentát v Paríži neďaleko koncertnej siene Bataclan. Po jeho bratovi polícia pátra v súvislosti s s účasťou na príprave útokov.

Tridsaťjedenročného Brahima belgická polícia vypočúvala tento rok o februári potom, ako ho v Turecku zadržali pre podozrenie, že sa chcel zapojiť v Sýrii do bojov. 

"Poprel, že by chcel ísť do Sýrie. Pri výsluchu uviedol, že smeroval na dovolenku do Turecka," uviedol hovorca belgického federálneho prokurátora Eric van der Sypt. "Neexistoval žiadny náznak, že by sa nejak podieľal na teroristických aktivitách. Bol to len zradikalizovaný mladík a nebol dôvod ho zadržať," dodal.

"Máme (v Belgicku) viac ako 130 osôb, o ktorých vieme, že sa vrátili zo Sýrie, kde strávili určitú dobu. Ťažko ich všetkých môžeme sledovať," uviedol hovorca.

Ukrýval drogy

Dvadsaťšesťročný Salah Abdeslam sa tiež vo februári objavil na polícii. Pokutovali ho v Holandsku za prechovávanie drog.

Polícia uviedla, že ho s bratom a tretím mužom zastavili policajti pri rutinnej kontrole neďaleko belgickej hranice a udelili mu pokutu 70 eur za prechovávanie mäkkých drog, čo znamená konope alebo hašiš. Trojica cestovala autom do Belgicka.

Strojca útokov

Salah Abdeslam podľa polície zohral ústrednú úlohu pri plánovaní a realizácii útokov v Paríži 13. novembra, ktoré si vyžiadali 129 životov.

Podľa holandskej polície naňho ešte vo februári, keď ho zatkli pre drogový prečin, nebol vydaný zatykač.

Polícia konštatovala, že v súčasnosti nie je žiadne známe priame spojenie medzi podozrivými z útokov v Paríži a radikálnymi sieťami v Holandsku.

Abdeslam prevádzkoval v minulosti bar v bruselskej štvrti Molenbeek so svojím bratom Brahimom, ktorý sa pri útokoch v Paríži vyhodil do vzduchu. Polícia mu ho ale zatvorila, keď v lete zistila, že bar využíva na obchodovanie s drogami a ako brloh, kde sa fajčia drogy.

Toto sú vrahovia z Paríža, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy