Zatiahnuté
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Po stopách teroristov. Reportér TV JOJ Martin Krpač zisťoval, kto je Mostefai
Zdielať na

Po stopách teroristov. Reportér TV JOJ Martin Krpač zisťoval, kto je Mostefai

PARÍŽ / Reportér televízie JOJ Martin Krpač sa vydal po stopách teroristov, ktorí útočili vo francúzskej metropole. Navštívil malé mesto, odkiaľ pochádza Omar Ismail Mostefai, radikálny džihádista útočiaci v klube Bataclan, a zisťoval, čo mladíka primälo vraždiť.

Mesto Courcouronnes sa nachádza asi hodinu jazdy vlakom na juh od Paríža. Ide o najchudobnejšie predmestie s približne 14 tisíc obyvateľmi.

"Je tu dosť ľudí, čo kradnú, fetujú, ale že by sme tu mali teroristov, to nám nikdy nezišlo na um," hovorí miestny obyvateľ Ahmed Shirazi.

Až do osudného piatku 13. novembra, kedy v rockovom klube Bataclan jeden z miestnych obyvateľov zabil 89 ľudí. Vrahom bol 29-ročný Omar Ismail Mostefai, ktorý mal už v minulosti problémy s políciou. V záznamoch ho označili za radikála, ale nikdy neskončil vo väzení. Nakoniec sa sám odpálil bombou.

Neznámy

Skoro nikto ho v meste Courcouronnes nepoznal, až kým sa neobjavil na novinových titulných stranách a internete.

"Poznám chlapíka, ktorý ho poznal a ten bol veľmi prekvapený. Ale to viete, ľuďom do hlavy a srdca nevidíte," hovorí miestny obyvateľ.

"Osobne som ho nepoznal, ale keď sme po útoku začali pátrať, zistili sme, že tu bol často. S rodinou i kamarátmi," dodáva riaditeľ mešity Khalil Merroun.

Zúfalstvo a nenávisť

Riaditeľ sa snaží prísť na to, čo mladíka prinútilo vraždiť a nakoniec spáchať samovraždu.

"Situácia, v ktorej bol, musela byť zúfalá. Bol asi plný zlosti a nenávisti. A potom ľahko podľahnete radikálom, ktorí vám pvoedia, urob toto alebo toto a dostaneš sa do neba," domnieva sa riaditeľ.

"Títo ľudia nemajú domáce zázemie, nemajú vzdelanie a potom sú ľahko manipulovateľní," hovorí jeden z obyvateľov.

"Bol pokojný, v očiach mal chladný pohľad, keď vraždil, ako hovoria svedkovia. Bol určite na drogách," konštatuje druhý.

Polícia v meste Courcouronnes podnikla v minulých dňoch niekoľko razií, domových prehliadok a zatýkala osoby. Niektorí z miestnych priznali, že žijú v strachu. Boja sa, že Mostefai nemusel byť sám a v meste môžu žiť ďalší útočníci.

Pozrite si reportáž priamo z mestečka Courcouronnes:

Situáciu v Paríži sledujú reportéri Martin Krpač a Rasťo Striško.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy