Jasno
16°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Na zimu treba chystať aj zeleň. Pomôcť môže kartón a fólia
Zdielať na

Na zimu treba chystať aj zeleň. Pomôcť môže kartón a fólia

BRATISLAVA / Predstava, že v škaredom jesennom počasí vyleziete do záhradky, neznie práve ideálne. Ak chcete aby vaše rastliny prežili zimu bez ujmy, je čas zazimovať záhradku.

"Pravdou je, že už neplatia tie učebnicové termíny a treba sa zariadiť podľa teploty, podľa predpovede počasia," hovorí záhradný architekt Martin Čurda. Existujú dva typy záhradkárov - tí, ktorí už zazimovali a tí, ktorí si to nechávajú na poslednú chvíľu.

"Zima sa posúva, ale vždy príde. Tie rastliny potrebujú starostlivosť pred zimou," dodáva Čurda. Dôležitá je izolácia rastlín. Môžete zájsť do obchodu a kúpiť si materiály, ktoré odizolujú zeleň od chladu, alebo si môžete nejaké materiály nájsť doma.

Kartón a fólia

"Výborný je kartón, alebo takzvaná pukacia fólia. Tie sa uplatnia najmä pri zazimovaní nádob," hovorí Čurda. Nádobu treba položiť na kartón a obaliť niekoľkými vrstvami fólie a priraziť k stene domu.

Ak máte vysoké trávy, zviažte ich k sebe. "Ak ich zviažete, tak sa voda nedostane do stredu rastliny, nezamrzne," vysvetľuje Čurda z relácie Nová záhrada. Tuje má v záhradke takmer každý záhradkár. "Tuja, ako každý ihličnan, je dobre vybavená na zimu, ona skôr vyschne. Ak počas zimy svieti slnko, treba tuje obaliť tieňovkou, aby sa chránila pred slnkom, ktoré ju môže vysušiť," hovorí záhradný architekt. 

Ako prezimovať ruže, alebo trávnik, si pozrite vo videu:

Súvisiace články