Zatiahnuté
17°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Národný park v Keni je ohrozený, miznú z neho plameniaky
Zdielať na

Národný park v Keni je ohrozený, miznú z neho plameniaky

NAKURU / Levy, nosorožce, zebry a milióny ružových plameniakov obývajú národný park v Keni, ktorý je ale ohrozený klimatickými zmenami. Nakuru patrí medzi pamiatky svetového dedičstva UNESCO, no milióny plameniakov sa už čoskoro stanú minulosťou.

Každoročne prilákajú do vychýreného národného parku do Kene až dva milióny turistov z celého sveta.

"Plameniaky sa kŕmia riasami, ktoré sa množia pri istej koncentrácii minerálnych látok vo vode. Keď sa voda rozriedi, je menej rias a plameniaky budú migrovať na miesta, kde je viac potravy," vysvetľuje výskumníčka Christine Mwizzi.

"Jedným z hlavných lákadiel parku je možnosť sledovať vtáky, najmä milióny plameniakov. Momentálne ale stúpajúca hladina vody znamená klesajúci počet plameniakov," dodáva zástupkyňa riaditeľa národného parku Maureen Musimbi.

Nadbytok vody

Jazero Nakuru teda paradoxne nebojuje s vysychaním, ako by sa to možno v Afrike mohlo očakávať, ale naopak s nadbytkom vody. Výruby lesov uľahčujú záplavy a tie nadmerne rozširujú plochu jazera - tá sa za ostatné roky takmer zdvojnásobila.

"Voda zaplaví aj ďalšie časti parku a to niekedy znamená zničenie lokalít, kde by za normálnych okolností hniezdili rôzne druhy vtákov," dodáva Musimbi.

Menej návštevníkov

V parku už pokles návštevnosti pocítili. "Predtým k nám bežne prichádzali na dve alebo aspoň na jednu noc. Teraz už nie. Idú inam, kde určite môžu vidieť divé zvieratá," konštatuje sprievodca Eric Mueke.

Otázkami ochrany miest ako je jazero Nakuru sa budú experti zaoberať na decembrovej klimatickej konferencii OSN v Paríži.

Pozrite si krásy národného parku v Keni:

Súvisiace články