Skoro jasno
15°
Bratislava
Maldivy sa stávajú dostupnými pre každého, vyhľadávajú ich aj Slováci
Zdielať na

Maldivy sa stávajú dostupnými pre každého, vyhľadávajú ich aj Slováci

MALE / Romantické Maldivy navštevuje čoraz viac Slovákov. Hotely a penzióny sa stávajú dostupnejšími už aj pre bežných smrteľníkov, nielen pre bohatých.

Symboly jedného z najdrahších a najluxusnejších miest na svete - Maldív - sú rozhodne vily na vode, biele pláže a tyrkysovo modrý oceán.

"Ročne prichádza okolo 1,5 milióna turistov z celého sveta. Zo Slovenska je návštevníkov okolo päťtisíc," hovorí sprievodkyňa Lucie Mohelníková.

Záujem rastie

Záujem Slovákov o Maldivy sa v posledných rokoch strojnásobil. Zásluhu na tom má i bývalý prezident Mohamed Nasheed. Ešte predtým, ako ho zosadili a odsúdili na 13 rokov za terorizmus, povolil miestnym, aby si privyrobili prenájmom izieb a otvorením malých penziónov. Dovolenka sa tak stala dostupná takmer pre každého.

"Nedávno napríklad otvorili prvý penzión na ostrove Maafusha. Momentálne sa to podobá na Makarsku riviéru," hovorí sprievodkyňa. "Je tu veľmi dobré počasie, krásne pláže, fajn ľudia," pochvaľuje si turistka zo Švajčiarska.

Lacné ubytovanie

Slovenska Pavlína a Čech Jakub tvoria pár tri roky. Obaja pritom študujú na vysokej škole. Na Maldivy vyrazili za brigádou. "Našli sme lacné letenky. Noc s raňajkami vychádza okolo 50 dolárov, pomaly lepšie ako v Českej republike," hovorí študent Jakub.

"Ubytovanie je krásne, čisté, máme klimatizáciu, raňajky. A veľmi sa mi tu páči. Maldivy bol môj sen a som rada, že som si ho splnila," dodáva študentka Pavlína.

Ceny na lokálnych ostrovoch sa s tými v rezortoch nedajú ani porovnať. "Bývame za 50 dolárov. V rezorte by sme platili desaťkrát viac, okolo 600 dolárov," hovorí Švajčiarka.

Koralové útesy môžu návštevníci objavovať takmer zadarmo pár metrov od pláže. "Stačí sa iba s maskou a šnorchlom potopiť pod vodu. Je to úplne iný svet," dodáva Jakub.

Z Maldív domov

Niektorí Slováci vymenili domovinu za turistický raj. Michaela Capáková líči modelky na prehliadkach, nevesty a na ostrovoch otvára svoj kozmetický salón. "Mám to tu celé na starosti. Som z toho veľmi nadšená. Splnila som si svoj vlastný sen," hovorí.

Maldivy sa nesnažia byť prístupné len bohatým ľuďom. Ministerstvo turizmu robí všetko pre to, aby sa návštevníkmi stali aj bežní ľudia. "Chceme svetu ukázať krásu, unikátnosť, súkromie, ktoré inde nenájdete. Maldivy sú otvorené pre každého," priznáva hovorca Ministerstva turizmu Maldív Ahmed Shamoon.

Romantické Maldivy navštevuje čoraz viac Slovákov, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy