Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
V okolí Černobyľu sa darí divokej zveri
Zdielať na

V okolí Černobyľu sa darí divokej zveri

NEW YORK / Tridsať rokov po ničivej explózii jadrového reaktora v ukrajinskom Černobyle sa v okolí miesta rádioaktívnej katastrofy skvele darí divokej zveri. Vyplýva to zo štúdie medzinárodného vedeckého tímu, ktorú zverejnil odborný časopis Current Biology. O článku informovala agentúra AP.

Výbuch jadrovej elektrárne v apríli 1986 sprevádzal mohutný únik rádioaktivity, ktorý zasiahol rozľahlú oblasť v okolí elektrárne aj v susednom Bielorusku.

Tamojšie úrady evakuovali zónu, kde dovtedy žilo 20 000 ľudí a vytvorili v nej rezervácii o ploche 2 160 štvorcových kilometrov. Na život v nej sa sústredil záujem vedcov.

Jelene, kance, vlky

Ukázalo sa, že v zóne postihnutej rádioaktívnym zamorením sa dnes výborne darí jeleňom, kancom a vlkom. Vedci ich sledovali pomocou leteckého snímkovania a sledovaním ich stôp v snehu. V počtoch divokej zveri pritom nezistili žiadny rozdiel v porovnaní s inými rezerváciami v Bielorusku. Pre zákaz lovu je dokonca vo vypratanej oblasti sedemnásobne vyšší počet vlkov, než je obvyklé inom kraji.

"Netvrdíme, že rádioaktivita zvieratám prospieva," komentoval výsledky skúmania Jim Smith s univerzity v britskom Portsmouthe, ktorý štúdiu viedol. "Tvrdíme však, že následky ľudského správania môžu byť pre niektoré druhy zveri škodlivejšie ako radiácie," dodal.

Poruchy z ožiarenia

Niektorí vedci ale považujú výsledky štúdie za príliš optimistické. "Neexistuje žiadny dôkaz, ktorý by naznačoval, že v tejto oblasti kypí život," povedal agentúre AP biológ Timothy Mousseau z univerzity v americkej Južnej Karolíne. Mnohé druhy zveri mali podľa neho veľký problém sa do okolia Černobyľu po výbuchu vrátiť. Niektoré vykazovali ťažké zdravotné poruchy v dôsledku ožiarenia.

Pozrite sa, ako to v osudný deň v Černobyle vyzeralo:

Súvisiace články