Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Unikátne divadlo na Dukle. Vojenská stíhačka skončila vo vyhliadkovej veži
Zdielať na

Unikátne divadlo na Dukle. Vojenská stíhačka skončila vo vyhliadkovej veži

DUKLA / V stredu sa po dlhšom čase na Duklu vrátilo unikátne lietadlo Avia B-33. Mnohí si ho pamätajú ako dlhé roky stálo na podstavci pri ceste v Nižnom Komárniku. Pre zlý technický stav ho previezli do Prešova, kde ho zrenovovali. Trvalo to takmer tri roky.

Lietadlo doviezli na Duklu v stredu ráno. Vyzeralo akoby prišlo priamo z výroby. Novinkou je, že už nebude lemovať cestu v Nižnom Komárniku, ale osadili ho do vstupnej haly vo vyhliadkovej veži na Dukle. To nebolo jednoduché. O tom, či sa do haly vmestí alebo nie, rozhodovali doslova centimetre.

"Ťažko je nám hlavne preto, lebo sme si mysleli, že veža bude v lepšom stave,"  hovorí technik Alojz Šivecký.

Len tri kusy

Napokon sa všetko vydarilo a Iljušin, ako ho miestni nazývajú, je po rokoch strávených na podstavci pod holým nebom konečne pod strechou. Avia B-33 je unikátne lietadlo. Na svete sú iba 3 kusy. Okrem Dukly je jedno v pražskom leteckom múzeu a ďalšie sa nachádza vo vojenskom múzeu v Krakove.

Minulosť lietadla bola ako na vážkach. Jedni sa pri ňom fotili, iní ho naopak rabovali. Ak by sa nezrenovovalo, bolo by otázkou času kedy by prehnilo alebo by ho rozkradli, či poškodili vandali. Renovácia dala opravárom poriadne zabrať. Lietadlo bolo vo veľmi zlom stave.

Práca nazmar

"Poškodenia od krompáča, od sekier, od bodákov, od kameňov, od turistov, ktorí to vytrhávali, ktorí si z toho brali suveníry," tvrdí Šivecký. "Je neodmysliteľné, aby toto lietadlo v tomto areáli chýbalo," myslí si historik Jozef Rodák.

"Pevne verím, že naša práca nevyjde nazmar a návštevníci si z tohto lietadla nebudú postupne rozoberať suveníry, a že tá veža sa dá čím skôr do poriadku, aby to nedopadlo nakoniec tak ako na podstavci," dodáva Šivecký.

Iljušina si bol zblízka pozrieť redaktor Michal Iľkanin:

Zdielať na

Súvisiace články