Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Tragédia na leteckej show, zomrelo 11 ľudí
Zdielať na

Tragédia na leteckej show, zomrelo 11 ľudí

LONDÝN / Pri sobotňajšom páde historickej stíhačky na rušnú diaľnicu v južnom Anglicku zahynulo podľa najnovšej bilancie najmenej jedenásť ľudí. Oznámila to podľa BBC miestna polícia, ktorá miesto nešťastia stále prehľadáva. Nevylúčila ani, že mŕtvych bude nakoniec viac.

Miestny policajt Steve Barry na tlačovej konferencii povedal, že na políciu stále volajú ľudia, ktorí hľadajú svojich blízkych. "Oblasť, ktorú prehľadávame, je veľmi rozsiahla, a prehľadáva ju mnoho policajtov so špeciálnym výcvikom. Z toho, čo sme doteraz videli, sa zdá, že nájdeme ďalšie obete," dodal Barry.

Pátranie po motorkárovi

Príbuzní podľa britskej tlače napríklad stále hľadajú motocyklistu, ktorého stroj našli v mieste nešťastia. Obávajú sa, že je medzi mŕtvymi, ale jeho telo doteraz nenašli.

Britské médiá zatiaľ zverejnili mená a fotografie prvých troch obetí, mladých mužov, z ktorých jeden pracoval ako kondičný tréner a dvaja boli futbalisti hrajúci regionálnu súťaž. Pilot, kapitán spoločnosti British Airways, podľa polície zostáva v kritickom stave v nemocnici. Z nej v nedeľu prepustili trinásť ľahko zranených.

Akrobatický prvok

Jednomiestny britský prúdový stroj z 50. rokov minulého storočia Hawker Hunter sa zrútil počas leteckej prehliadky na letisku v meste Shoreham-by-Sea pri akrobatickom prvku, takzvanom premete. Všetky obete zomreli na mieste, jeden človek bol v kritickom stave prevezený do nemocnice a 14 sa ich ľahko zranilo.

Inštruktor britského Kráľovského letectva a bývalý pilot David Learmount povedal denník The Guardian, že príčinou nehody najskôr nebol vek stroja. S jeho názorom súhlasí aj letecký expert Julian Bray.

"Mohlo sa stať hocičo," povedal Bray, podľa ktorého si pilot pri akrobatickom manévre mohol napríklad spliesť horizont alebo mu vynechal motor a pilot sa ho snažil pri premete "nahodiť".

Tragédia v južnom Anglicku má zatiaľ jedenásť obetí, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy