Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Bývalý prezident Schuster hostil sympózium, dostal stíhačku
Zdielať na

Bývalý prezident Schuster hostil sympózium, dostal stíhačku

KOŠICE / Vieme aký najväčší dar dostal exprezident Rudolf Schuster k svojim 80-tym narodeninám. Je to stíhačka od maďarského premiéra Viktora Orbána. No osobne mu do Košíc prišli rukou potriasť aj iné kapacity z jeho prezidentských čias. Centrum metropoly východu sa zmenilo na mimoriadne chránenú zónu.

Európa by sa nemala uzatvárať

Európa by mala byť otvorená spolupráci s ostatným svetom a nemala by sa uzatvárať do seba. Takto možno zhrnúť spoločný názor exprezidentov a ďalších hostí, ktorí sa zúčastnili na utorkovom medzinárodnom sympóziu Európa a svet v Košiciach.

Iniciátorom a hostiteľom bol bývalý prezident SR Rudolf Schuster, ktorý sa začiatkom januára dožil osemdesiatych narodenín. Ako informoval po skončení rokovania, reč bola aj o Ukrajine. Schuster verí, že napriek súčasným zložitým pomerom Ukrajina nájde cestu do Európy, kam aj patrí, ale ako rýchlo a akým spôsobom, to treba nechať na nich.

Nemôžeme povedať, že sme si to rozmysleli

Bývalý prezident Ukrajiny Leonid Kučma novinárom povedal, že počas rokovaní sa chýb dopustili aj predstavitelia Európskej únie. "Myslím si však, že hlavná chyba bola na strane Ukrajiny, lebo nemožno pár dní pred podpisom dohody povedať, že sme si to rozmysleli,“ povedal Kučma.

Na otázku novinárov, či podporuje integráciu Ukrajiny do EU, Kučma neodpovedal priamo. Povedal, že podporuje mládež, ktorá sa za integráciu vyslovila jasne. "Naša cesta je proeurópska, za čo je prevažná časť ukrajinskej spoločnosti. Naša budúcnosť je v našich vlastných rukách. Ukrajina sa musí postaviť na vlastné nohy prv, než sa vydá nejakým smerom. Nikto za nás naše problémy nevyrieši, ani pôžičky, ani nič iné,“ dodal Kučma. Je presvedčený, že Ukrajine nehrozí rozdelenie na východnú a západnú časť, aj keď sa ozývajú také hlasy.

Od Orbána stíhačku

Rudolf Schuster prezradil, že mu hostia blahoželali k narodeninám. Od maďarského premiéra Viktora Orbána dostane stíhačku IL-18, ktorá bude umiestnená v košickom leteckom múzeu. Niektoré dielce sú už na Slovensku, no na prevoz trupu bude treba najať súkromného prepravcu. Exprezident gratulantom odovzdal svoju najnovšiu knihu Ako prameň života.

Exprezidenti na chodníku pred košickou Historickou radnicou odhalili kamennú dosku, ktorá bude pripomínať toto medzinárodné sympózium. Hostia mali aj kultúrny program, v Štátnom divadle Košice si pozreli balet Carmen, navštívili letecké múzeum v Košiciach a Múzeum kinematografie v Medzeve, ktoré založil Rudolf Schuster. 

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy