Jasno
14°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Krásy fašizmu. Ako skrášlila propaganda vojnových zločincov
Zdielať na

Krásy fašizmu. Ako skrášlila propaganda vojnových zločincov

BRATISLAVA / V Slovenskom národnom archíve sa nachádzajú fotografie, ktoré zachytávajú propagandu slovenského štátu z obdobia 1939 až 1945. Snímky zvečnili ministra vnútra, ako hojdá deti, či prezidenta, ktorý oberá hrozno. Nechýba ani fotografia celej vlády za jedným stolom.

Vojnové obdobie dokumentuje hneď niekoľko albumov. "Celkovo ide o desiatky fotoalbumov, ktoré prezident dostal darom pri rôznych príležitostiach, ktorých sa zúčastnil. Album mu tiež vytvoril vtedajší Červený kríž, ale i organizátori výstavy známok, na ktorú Tiso zavítal," vysvetľuje riaditeľ Slovenského národného archívu Radoslav Ragač.

noviny.sk

"Jedným z najkrajších a historicky najdôležitejších fotoalbumov obsahuje momenty z návštevy poľského maršála Keitla vo februári 1942," dodáva riaditeľ.

noviny.sk

Pripravené momentky

V zbierke sa tiež nachádza album, ktorý vytvorilo ríšske ministerstvo osvety a propagandy. "Sú v ňom menej typické fotografie," dopĺňa Ragač.

Snímky pôsobia dojmom, že sa niektorým fotografom podarilo preniknúť do súkromia, opak je pravdou. "Zákulisie bolo ešte viac strážené," ozrejmuje riaditeľ.

noviny.sk

"Zdá sa, že sú to inscenované fotografie, ktoré boli nasvietené a nafotené, aby slúžili tomu režimu," vysvetľuje Ragač.

Desiatky albumov zachytávajú nielen prezidenta Tisa:

Súvisiace články