Skoro jasno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Mečiar mal donášať na Dubčeka
Zdielať na

Mečiar mal donášať na Dubčeka

BRATISLAVA / Na ikonu Pražskej jari, Alexandra Dubčeka, mal podľa Denníka N vedome donášať pre komunistickú tajnú službu Vladimír Mečiar. Novinárke sa podarilo získať vyšetrovací spis, v ktorom niekoľko svedkov svedčí proti Vladimírovi Mečiarovi v známej kauze krádeže spisov bývalých eštébakov. Tie zmizli 2 mesiace po nežnej revolúcii z Tisovej vily počas obdobia, kedy bol Mečiar ministrom vnútra.

Už v roku 1992 médiá písali o Mečiarovi, ako o kandidátovi tajnej spolupráce. "To bola kategória, kde človek mohol byť rozpracovávaný a kategória, kde mohlo človek aj vedome spolupracovať," vysvetľuje autor knihy Mečiar a mečiarizmus, Maroš Leško.

Zväzok zmizol

"Z archívu ŠTB bol jeho zväzok zlikvidovaný, on sa stratil, zmizol," hovorí novinárka Denníka N, Mária Benedikovičová. Výpovede v tomto odtajnenom vyšetrovacom spise, ktoré sa objavili tento týždeň, Mečiarovi nenahrávajú. "Opisujú kontakty Vladimíra Mečiara s ŠTB a KGB," tvrdí novinárka.

"Mečiar mi vtedy povedal, že má dobrú súčinnosť s ŠTB Trenčín, tiež mi povedal, že má veľmi dobré styky so sovietskou posádkou v Nemšovej a tiež s KGB v Dubnici nad Váhom. Ďalej povedal, že eštébaci sa ho pýtajú na všetky skutočnosti, ktoré vie okolo osoby Alexandra Dubčeka," píše sa v spise.

Denník N

Všetko poprel

"Napríklad jeden zo svedkov hovorí, že pokiaľ bol Alexander Dubček v Trenčíne, tak o ňom vedeli úplne všetko, s kým sa stretával, kam chodil a zdrojom tých informácií bol práve Vladimír Mečiar," hovorí Benedikovičová. "Všetko nasvedčuje tomu, že ak ŠTB na niečo Mečiara využívala, tak na to, aby sa prostredníctvom Dubčekovho švagra, Vladimíra Krajčiho, dostal k informáciám o Dubčekovi," myslí si Leško.

Mečiar už v minulosti všetko poprel. V spise hlavný svedok a priamy podriadený Mečiara Čimo popisuje, ako mu Mečiar v jeden večer prikázal odísť do Tisovej vily a vziať odtiaľ chúlostivých 18 spisov spolupracovníkov ŠTB. Kauzu vtedajšie orgány uzavreli tak, že nič nezmizlo a k trestnému činu neprišlo.

Pozrite si reportáž redaktorky Barbory Jánošovej:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy