Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Slovák pomohol himalájskym umelcom, takmer sám zahynul
Zdielať na

Slovák pomohol himalájskym umelcom, takmer sám zahynul

BRATISLAVA/NEPÁL / Bol v Himalájach v čase, keď sa tam odohrala jedna z najväčších tragédii. V októbri minulého roka v nich zahynulo viac ako 100 ludi. Pôvodne tam šiel umelec Pali Susa okrem iného urobiť dokument o inej tragédii - v apríli minulého roka tam zahynulo 16 šerpov.

"Prišiel cyklón, niekoľko dní v kuse snežilo, v takýchto podmienkach v tak vysokých horách sa nedá prežiť," hovorí galerista Pali Susa. Do Himalájí išiel so zámerom poukázať na život šerpov. A pripomenúť tragédiu, kedy ich až 16 zahynulo.

Nie vášeň, práca

"Išlo o miestnych ľudí, ktorí to nerobia z vášne, ale ako prácu, aby uživili svoje rodiny," pokračuje umelec. Uživiť sa v Nepále snažia aj umelci. A nemajú na to nijaké granty alebo podporu. Musia tvoriť tak, aby sa uživili.

"Všetky tie ich chlebovky som skúpil a doniesol na Slovenko, aby som ukázal, že tam sa umelci živia každodennou prácou. To nie je podpora kultúry z nejakých grantov, ale že naozaj toto je umenie ktoré si zaslúži byť na svete, pretože dokáže existovať svojbytne," hovorí Susa.

Rozhovor s umelcom nakrúcala redaktorka Veronika Tóthová:

Súvisiace články