Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Spolupredsedkyňa Sony mala rasové narážky na Obamu
Zdielať na

Spolupredsedkyňa Sony mala rasové narážky na Obamu

WASHINGTON / Nedávny útok hackerov na počítače filmovej spoločnosti Sony Pictures už nepriamo zasiahol aj prezidenta Baracka Obamu.

Na verejnosť sa totiž dostali súkromné elektronické korešpondencie spolupredsedkyne spoločnosti Amy Pascal, v ktorých jedna z najmocnejších žien Hollywoodu spolu s producentom Scottom Rudinom žartuje na Obamov účet. Pascal sa vo štvrtok za "necitlivé" komentáre ospravedlnila.

Aké filmy má rád

O tom, že Sony čelilo rozsiahlemu hackerskému útoku, sa ľudia dozvedeli koncom novembra. Od tej doby postupne vypláva na povrch, čo všetko internetoví piráti z firemných databáz a emailov vyčítali, pretože informácie zverejňujú postupne. Dostupné sú teraz napríklad citlivé údaje o platoch, kontaktné informácie, zdravotné záznamy a necenzurované vyjadrenia zo súkromných odkazov.

Jedno z nich teraz vzbudilo v Spojených štátoch obrovský rozruch, pretože v ňom ide o prezidenta Obamu
. Pascal si pred plánovanými raňajkami s prezidentom písala s Rudinom o tom, aké filmy má asi Obama rád a pustila sa na tenký ľad jeho rasového pôvodu.

Ospravedlňuje sa

"Mám sa ho opýtať, či sa mu páči Django," žartovala šéfka Sony a neskôr navrhla, že okrem južanskej drámy, ktorej hlavným hrdinom je černošský otrok, by mohol byť Obama fanúšikom snímku Komorník o černošskom sluhovi v Bielom dome.

Pascal vo štvrtok pripustila, že spomínané emaily existujú, ale o ich presnom obsahu sa nezmienila. "Obsah mojich emailov Scottovi bol necitlivý a nevhodný," povedala. "Ospravedlňujem  sa všetkým, koho som mohla uraziť."

Atentát

O tom, kto za hackerským útokom stojí, sa zatiaľ oficiálne nič nevie. Špekuluje sa však, že útok mohol nejako súvisieť so Severnou Kóreou, pretože sa objavili vyhrážky spojené s filmom The Interview (Rozhovor), komédií o novinároch najatých k spáchaniu atentátu na severokórejského vodcu. Snímok so Sethem Rogenom a Jamesom Frankom v hlavných úlohách má mať premiéru 25. decembra.

Hackeri nenapádajú len veľké firmy a podniky. Svoje o tom vie aj pani Zuzana. Pozrite si reportáž redaktora Daniela Levického Archleba:

Súvisiace články