Jasno
15°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Krajina návodov, kde potrebujete inštrukcie aj na použitie toalety
Zdielať na

Krajina návodov, kde potrebujete inštrukcie aj na použitie toalety

TOKIO / Spievajúca kanvica, čudesné znaky a taxíky, na ktorých nemusíte zatvárať dvere. Podobné postrehy si priniesli naši kolegovia z nakrúcania v Japonsku, kde sa miestami cítili ako Alenka v krajine zázrakov. A platí to napríklad aj o toaletách, na ktorých sa zo začiatku zdržiavali dlhšie, než boli zvyknutí z domu.

Kto nevidel a nezažil, neuverí. Japonci, na rozdiel od mnohých Slovákov, majú pravidlá na to, aby ich dodržiavali. Pri tom však občas zabudnú, že nie každý pozná ich reč a písmo. A to aj v hoteli.

Návod na použitie

Cudzinec, ktorý je v Japonsku po prvý raz, by mal na recepcii dostať návod na použitie hotela. Skutočnosť je však iná. Pomôcť si tak často musia turisti sami a niekedy to stojí za to.

Jedno z prekvapení sa nachádza hneď pri výťahu. Ide o záhadnú skrinku na tisíc yenov, ktorej účel je však neznámy.

Na prekvapenie sme sa to nedozvedeli ani od miestnej upratovačky, ktorá nám to niekoľkokrát vysvetlila po japonsky. Zrejme si týmto strojom hostia kúpia platené televízna programy.

noviny.sk

Samostatnou kapitolou sú miestne toalety. Tie majú toľko funkcií, že turista ledva zistí, ako spláchnuť.

Večnosť na záchode

Niet divu, že neskúsený cudzinec pri lúštení množstva gombíkov ako vo vesmírnom korábe strávi celú večnosť. "Na začiatku si možno viac všímaš, že je to nejaký zaujímavý záchod, že to tam vydáva melódie alebo je stále zohriate a očistí to zadok, ale na to si zvykneš rýchlo a potom si to už nevšímaš," hovorí Slovenka žijúca v Japonsku Slávka.

Ani to však nie je všetko, stačí si napríklad zapnúť zvlhčovač vzduchu alebo rýchlovarnú kanvicu. Zaskočení môžete zostať aj pri odchode z hotela, ak si chcete požičať dáždnik zamknutý v regáli, alebo si objednať taxík. Namiesto vás zatvorí dvere elektronika a vy môžete pokračovať v objavovaní noviniek, s ktorými sa doma bežne nestretnete.

Súvisiace články