Polojasno
15°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Japoncov straší radiácia, zamorené je množstvo potravín
Zdielať na

Japoncov straší radiácia, zamorené je množstvo potravín

TOKIO / Japonsko má opäť problémy s radiáciou. Jej úroveň v podzemnej vode pri atómovej elektrárni Fukušima je najvyššia od havárie v roku 2011. Zamorené je ešte stále aj množstvo potravín v 13 miliónovom Tokiu.

Úroveň radiácie v hlavnom meste ešte aj tri roky po katastrofe prekračuje povolené limity. Väčšina jeho obyvateľov však na možné zdravotné riziká odmieta myslieť.

Radiácia v potravinách

Taká je totiž aj oficiálna politika vlády. O následkoch havárie radšej nehovorí a chce, aby na ňu ľudia čo najskôr zabudli. Nie vždy sa jej to však darí. "Časť ľudí to ešte stále vníma a časť akoby zabudla na to, čo sa stalo a Fukušima pre nich nebola," hovorí Slávka, Slovenka žijúca v Japonsku.

Zvýšené hodnoty merané v becquereloch však obsahuje množstvo potravín, najmä tých, ktoré pochádzajú z najviac zamorenej oblasti. 

Premeriavanie škodlivín

"Pred výbuchom som používal sóju z Fukušimy, ale zmluvu s tamojšími farmármi som musel zrušiť. Nemám srdce vyrábať kontaminovaný syr a ponúkať ho deťom," tvrdí výrobca tofu Ómomo.

Pán Ómomo pravidelne premeriava úroveň škodlivín v potravinách, ktoré predáva. Nie všetci však k tomu pristupujú rovnako.

"Mnohí odberatelia sóje tvrdia, že bez nich by farmári z okolia Fukušimy skrachovali. Kupujú ju preto stále a miešajú s neškodnou. Moji zákazníci si však dávajú veľký pozor a nič nezdravé by nekupovali," pokračuje.

Solárne elektrárne

Nukleárna havária prehĺbila odpor mnohých Japoncov k jadrovej energii. Tí solventnejší proti nej bojujú po svojom a začali stavať súkromné solárne elektrárne.

"Fukušima ma len utvrdila v tom, že atómovú energiu nedokážeme plne kontrolovať. Som za to, aby sa energia aj potraviny robili priamo tam, kde ich aj spotrebujeme," tvrdí konštruktér elektární Ken Matsuoka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy