Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Rádioaktívne ryby pri Fukušime. Dostanú sa aj k nám?
Zdielať na

Rádioaktívne ryby pri Fukušime. Dostanú sa aj k nám?

BRATISLAVA, FUKUŠIMA / Z japonskej elektrárne Fukušima do mora vytieklo vyše 300 ton rádioaktívnej vody. Ryby a morské živočíchy sú tak v okolí Japonska rádioaktívne. Zisťovali sme teda, či sa máme obávať, že by sa takéto ryby mohli dostať aj k nám a predávať sa v obchodoch.

Tamojšie ryby sú rádioaktívne

Je známe, že Japonsko patrí k veľkým vývozcom morských rýb, a tak obavy z toho, že by sa nejaká rádioaktívna ryba mohla dostať aj na pulty našich obchodov, je na mieste.

Či už ulovené priamo v blízkosti Fukušimi, alebo aj ryby, ktoré odtiaľ morské prúdy odviali desiatky či stovky kilometrov ďalej k pobrežiam okolitých krajín.

Naše úrady nás však uisťujú, že legálne je niečo také takmer nemožné. "Rádioaktivita sa dostane do živočíchov, ale tá kontrola je veľmi prísna," vraví RNDr. Vladimír Jurina z ochrany zdravia pred žiarením Úradu verejného zdravotníctva.

Kontrola je mimoriadne prísna

Potraviny z Japonska musia mať pri vstupe do EÚ certifikát o tom, že sú bezpečné. "Takéto nariadenie zvýšenej kontroly platí až do marca 2014," hovorí ústredný riaditeľ ŠVPS SR Jozef Bíreš. A teda pravdepodobnosť, že si na Slovensku kúpite rádioaktívnu rybu čerstvú, mrazenú, alebo v konzerve, je vraj minimálna.

V noci z utorka na stredu japonské úrady vydali po prvýkrát od zničenia troch reaktorov atómovej elektrárne Fukušima v roku 2011 varovanie na medzinárodnej stupnici jadrových havárií (INES). Situáciu označili stupňom tri, čo znamená "vážna porucha". Únik 300 ton rádioaktívnej vody je najzávažnejším incidentom od havárie elektrárne v marci 2011, keď elektráreň po ťažkom zemetrasení zasiahla prívalová vlna cunami, oznámil to japonský Úrad pre dohľad nad jadrovou energiou.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy