Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pribúdajú letecké katastrofy. Problémom sú podvozky
Zdielať na

Pribúdajú letecké katastrofy. Problémom sú podvozky

BRATISLAVA / Na letisku v New Yorku havaroval Boeing 737. Nehoda sa nápadne podobá na udalosti z Bratislavy. Lietadlu sa totiž podľa prvých informácií pri pristávaní odlomil podvozok. Na palube bolo 150 ľudí. Desať z nich, vrátane obslužného personálu sa zranilo.

Šmýkalo sa po nose

Lietadlo z Nashwillu do New Yorku sa podľa oficiálnych vyjadrení federálneho leteckého úradu "bezpečne" zastavilo na konci pristávacej dráhy. Svedkovia si mysleli niečo iné. "Najprv som si myslel, že pilot totálne nezvládol pristátie. Potom som pochopil, že je to nehoda," hovorí jeden z cestujúcich.

Letisko ostalo paralizované. Ľudia v panike utekali preč. Vysvetlenie prišlo veľmi rýchlo. "Predné koleso sa náhle roztrhlo a lietadlo dopadlo nosom rovno k zemi. Následne sa šmýkalo po nose," povedal riaditeľ leteckého úradu Thomas Bosco.

Bol to odtrhnutý remeň?

Šestnásty november 2012. 5:25 ráno, Bratislavské letisko. Takmer na vlas rovnaká situácia. Havarovaný Airbus tu stojí dodnes. Bolo obrovským šťastím, že sa nikto nezranil. Lietadlo s rádioaktívnym materiálom zišlo z pristávacej dráhy. Rádioaktivita bola v norme. Prevádzku letiska na rozdiel od New Yorku to neovplyvnilo. Hneď po nehode sa však vedelo, že s lietadlom budú len problémy.

"Túto nehodu vyšetruje Francúzsky vyšetrovací úrad, ten nám dodal správu o nehode minulý mesiac, momentálne prebieha pripomienkovanie tejto správy," informuje Martin Kóňa, hovorca MDVRR.

Oficiálna správa z výsledkov vyšetrovania má byť známa na jeseň. Dobre informovaný zdroj pre televíziu JOJ však tvrdí, že príčinou nehody mohol byť odtrhnutý remeň, ktorý znemožnil ovládanie lietadla. Už trištvrte roka parkuje lietadlo so skončenou životnosťou. Na otázku, koľko to vlastne stojí, sme na letisku jednoznačnú odpoveď nedostali.

Téme sa venuje reportér Dárius Haraksin. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy