Oblačno
25°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
V Japonsku budujú podmorské mesto, pozrite sa dnu
Zdielať na

V Japonsku budujú podmorské mesto, pozrite sa dnu

TOKIO / Podmorské mesto pre 5 000 ľudí, ktoré by čerpalo energiu z morského dna, navrhla jedna z popredných japonských stavebných firiem. Podľa nej by sa projekt s názvom Ocean Spiral mohol stať skutočnosťou už za pár desiatok rokov. Píše o tom denník Daily Mail.

Spoločnosť Shimizu, ktorá si získala povesť svojimi futuristickými návrhmi, je presvedčená, že jej najnovší plán by mohol pomôcť v dobe, kedy stúpanie hladín oceánov ohrozuje prežitie ostrovných komunít.

Rozdelené na tri časti

Podmorské mesto by malo byť podľa návrhov rozdelené na tri časti. Hneď pod hladinou by bola umiestnená plávajúca guľa o priemere 500 metrov, v ktorej by sa nacházali obchodné a obytné zóny a tiež hotely.

Shimizu


Guľa by bola napojená na 15 kilometrov dlhú špirálu, ktorá by sa tiahla až na dno oceánu v hĺbke tri až štyri kilometre od hladiny, píše denník The Daily Mail.

Továreň

Na morskom dne by sa potom rozkladala továreň, ktorá by využívala mikroorganizmy k premene oxidu uhličitého na metán, ktorý je možný spotrebovať ako energetický zdroj. Elektrinu by vyrábali aj generátory využívajúce rozdiely v teplote morskej vody v rôznach hĺbkach.

Z morského dna by sa tiež mali ťažiť vzácne zeminy a kovy.
Odsolená morská voda by špirálou prúdila k obyvateľom mesta. Firma zdôrazňuje, že mesto nebude toľko ovplyvnené zemetraseniami, ktoré v Japonsku predstavujú značnú hrozbu.

Getty Images

Skutočný cieľ

Predstavitelia spoločnosti Shimizu sa domnievajú, že stavba mesta by mala trvať asi päť rokov a stáť zhruba tri bilióny jenov (393 638 797 039,84 eur). Experti firmy sú presvedčení, že technológia nutná k vybudovaniu mesta a k udržaniu života pod hladinou oceánu, bude dostupná už za 15 rokov.

"To nie je žiadny vzdušný zámok, ale skutočný cieľ," povedal hovorca firmy Hideo Imamura. Spoločnosť Shimizu dúfa, že financie na projekt, ktorý vychádza z práce expertov tokijskej univerzity, vládnych ministerstiev a energetických firiem, by mohla získať od súkromných podnikateľov a od vlády.

Súvisiace články