Jasno
19°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Úchvatná podmorská výstava sôch má ochrániť korálové útesy
Zdielať na
Zaujímavosti

Úchvatná podmorská výstava sôch má ochrániť korálové útesy

BAHAMY / Scenéria pod hladinou mora na Bahamách by mohla slúžiť ako kulisa do filmu. Päť a pol metra vysoká socha ženy kľačiacej na brehu mora, však nie je žiadnou fikciou. Informácie priniesol denník Daily Mail.

Jason deCaires Taylor vytvoril v roku 2006 pri pobreží Grenady prvý podmorský park sôch a jeho najnovším dielom je monumentálne podmorské múzeum pod hladinu mora nachádzajúce sa v okolí Cancúnu, Isla Mujeres a Punta Nizuc, kde položil päťsto sôch v životnej veľkosti.

Podieľal sa aj položení päť a pol metrovej sochy s názvom Ocean Atlas pod morskú hladinu pri pobreží Bahám.

Akciu organizuje bahamská nadácia BREEF a jej cieľom je ochrániť oblasti korálových útesov pred poškodením, ktoré by mohol spôsobiť rozvoj cestovného ruchu, píše Daily Mail

Jason deCaires Taylor

Taylor na margo celej akcie vyhlásil: "Bola to jedna z najťažších úloh, ktoré som kedy robil. Pracovať na niečom takto veľkom so sebou prinieslo množstvo problémov".

Socha vážila šesťdesiat ton a pod vodu ju museli dávať po kúskoch. "Všetko je pod hladinou stokrát ťažšie. Dať všetky diely dohromady bola obrovská výzva," povedal Taylor.

Ocean Atlas je inšpirovaná sochou obra z gréckej mytológie Atlasa, ktorý nesie na svojich pleciach nebesá i celú zemeguľu. V tomto prípade zobrazuje bahamské dievča držiace hladinu oceánu.

Ide o najväčšiu sochu, ktorá kedy bola vsadená pod morskú hladinu.

Jason deCaires Taylor

Nadácia BREEF plánuje vytvoriť podmorskú výstavu sôch na počesť jej zakladateľa Sira Nicholasa Nuttalla. Zahŕňa aj práce miestnych umelcov Willicey Tynesa a Andreta Johna.

Mnohí dúfajú , že sa táto výstava sôch môže stať novou životné prostredie neohrozujúcou atrakciou na Bahamách. Ide totiž o perfektnú kombináciu umenia, vzdelávania i ochrany morí v jednom.

Vydajte sa na fascinujúci výlet do podmorského múzea:

Toto ekologicky prijateľné umelecké dielo by mohlo odlákať návštevníkov pláže a nadšencov potápania od korálových útesov, ktoré by tak dostali možnosť sa zregenerovať.

BREEF založil v roku 1993 Sir Nicholas Nuttall s cieľom poučiť bahamských učiteľov o životnom prostredí a riešiť rastúce obavy o stav bahamského podmorského sveta.

Zdielať na