Jasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Už je to polrok, čo z radarov zmizlo malajzijské lietadlo MH-370
Zdielať na

Už je to polrok, čo z radarov zmizlo malajzijské lietadlo MH-370

Príbuzní čínskych pasažierov zmiznutého malajzijského lietadla si v pondelok v budhistickom chráme pripomenuli polročné výročie odo dňa, kedy sa stroj stratil na ceste z Kuala Limpuru do Pekingu. Čínska polícia ale zhromaždenie rozohnala, informuje britský denník The Guardian. Trosky boeingu doteraz neboli nájdené.

Z 239 ľudí na palube lietadla bolo viac než 150 Číňanov. Asi 30 rodinných príslušníkov nezvestných čínskych cestujúcich sa dnes zišlo pred jedným z najznámejších budhistických chrámov v metropole Pekingu.

Podvádzajú ľudí

Niektorí z príbuzných plakali, zatiaľ čo jeden z mužov čítal básne, ktoré zložil za uplynulých šesť mesiacov. Čínska polícia ale nenechala akcii voľný priebeh. Policajti v civile sa predrali cez novinárov s kamerami a krikom vyzývali účastníkov, aby sa rozišli. Nakoniec zhromaždených odtiahli preč, napísal denník The Guardian. Podľa agentúry AP neskôr umožnili dotyčným do chrámu vstúpiť, ale v menších skupinkách po dvoch či troch osobách.

Čínskym úradom sa nepáči to, ako príbuzní nezvestných pasažierov otvorene naliehajú na Peking a leteckú spoločnosť Malaysia Airlines, aby im poskytli viac informácií o vyšetrovanie osudu lietadla a o pátranie po ňom.

"Myslím si, že spoločnosť Malaysia Airlines a malajzijská vláda podvádzajú ľudí. Nikto nám nič nepovie. Nevieme, či (čínský prezident) niečo vie, ale ak áno, dúfame, že nám to povie,"
prehlásila v chráme Taj Šu-čchin, ktorej sestra cestovala nezvestným lietadlom.

Ako k disidentom

Mnohí účastníci zhromaždení, prevažne starší občania, mali na tričku nápis "modlíme sa, aby sa let MH379 v poriadku vrátil domov". Rada príbuzných totiž stále odmieta veriť tomu, že sa boeing zrútil do mora, ako predpokladajú vyšetrovatelia, a miesto toho sa upínajú k vlastným teóriám. Podľa nich Spojené štáty či ďalšie mocnosti zámerne taja informácie o osude letu, alebo sú dokonca za jeho zmiznutie zodpovedné, napísala agentúra Reuters.

Niektorí rodinní príslušníci sa už skôr sťažovali, že s nimi čínske úrady začali jednať ako s disidentami. "Najprv nás čínska polícia chránila, ale ich prístup sa zmenil," posťažovala sa Čchceng Li-pching, ktorej manžel bol v stratenom lietadle.

V júni polícia zadržala asi 30 rodinných príslušníkov cestujúcich, vrátane dvoch malých detí, za to, že sa pokúsili prespať v stredisku pre podporu príbuzných letu MH370. Najmenej dvaja príbuzní pasažierov boli údajne vo väzbe zbití. Jedna žena musela byť kvôli následkom bitky hospitalizovaná, tvrdí agentúra Reuters s odvolaním na svedkov. Niektorí z príbuzných sú presvedčení, že polícia ich domovy nepretržito sleduje.

Robotické ponorky

Predpokladá sa, že Boeing 777 sa 8. marca zrútil v južnej časti Indického oceánu západne od pobrežia Austrália potom, čo sa z neznámych dôvodov odklonil od svoje trasy.

Prvá fáza pátrania nebola úspešná. Tento mesiac má byť zahájený intenzívnejší podmorský prieskum na území o rozlohe 60 000 kilometrov štvorcových s cieľom nájsť vrak lietadla. Zapojiť sa do neho majú tri plavidlá, ktoré za sebou potiahnu robotické ponorky vybavené sonary a videokamerami. Hľadanie potrvá až rok a odhadom vyjde na 48 miliónov dolárov. V súčasnosti prebieha mapovanie dna oceánu v danej lokalite.

Koncom augusta austrálske úrady, ktoré doteraz riadili pátracie operácie, oznámili, že lietadlo sa zrejme stočilo k juhu skôr, ako sa predpokladalo. Vyšetrovatelia k tomu dospeli pri analýze telefonátu, ktorým sa zamestnanci spoločnosti Malaysia Airlines snažili naviazať s posádkou lietadla kontakt. Pátracie tímy sa preto zamerajú na južnú časť zóny určenej k hľadaniu trosiek stroja.

Záhada zmiznutého lietadla nebude podľa expertov vyriešená, ak nebudú objavené trosky a čierne skrinky boeingu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy