Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Desať najlepších miest pre cestovanie v roku 2015
Zdielať na

Desať najlepších miest pre cestovanie v roku 2015

Zdroj: ISIFA

SVET / Lonely Planet, najznámejší cestovateľský web a vydavateľstvo, zostavil pre rok 2015 rebríček 10 nejlepších miest sveta pre turistov, ktorí sa na cestu vydajú budúci rok. Na prvom mieste je americká metropola Washington, nám je najbližšie rakúska Viedeň, ktorá skončila na ôsmom mieste.

Všetky miesta, ktoré Lonely Planet vybral, sú, samozrejme, veľmi krásne, ale na rovnakú úroveň postavil malé mestečká a veľké metropoly. Napríklad švajčiarske horské stredisko Zermatt, ktoré sa dostalo na štvrté miesto, má len 6 tisíc obyvateľov. Argentínsky El Chaltén (na druhom mieste) dokonca len necelé dve tisícky.

Naopak, v kanadskom Toronte žije 2,6 miliónov ľudí. Je otázkou, či je možné tak rozdielne fungujúce mestá vôbec porovnávať. Zaujímavosťou je, že 6 miest je z Európy. 

Rebríček 10 miest pre cestovanie na rok 2015:

10. Canada, Toronto

ISIFA

Toto multikultúrne mesto sľubuje akčnosť aj v roku 2015. Odhaduje sa, že na Panamerické hry príde až 250 000 ľudí. Pokročili aj verejné stavebné projekty, vrátane vlaku Union Pearson Express. Ten bude prevážať cestujúcich z letiska v Toronte do centra mesta za 25 minút.

9.Čennaj, India

en.wikipedia.org

Čennaj bol dlhodobo vnímaný ako vstupná brána do Indie. S otvorením podzemnej dráhy Chennai Metro Rai plánuje hlavné mesto indického juhu zlepšiť svoj profil. Je tu veľa miest, ktoré treba určite vidieť: fascinujúce múzeá, britská éra ovplyvnila vzhľad opevnení a kostolov. Nesmieme zabudnúť na tri kilometre dlhú pláž a India má druhý najväčší filmový priemysel, "Bollywood".

8. Viedeň, Rakúsko

ISIFA

Viedeň je k nám najbližšie z miest, ktoré sa umiestnili v tomto rebríčku. V budúcom roku tam usporiadajú spevácku súťaž Eurovision Song Contest. Viedeň je mesto, kde si môžete zájsť do klubu v dirndli (národný odev), hovoriť o opere v stánku s údeninami a žiť svoju vlastnú rozprávku.

7. Salisburg, Anglicko

ISIFA

V tomto typicky anglickom meste sa bude otvárať šampanské na počesť 800. výročia najväčšieho pokladu mesta, Magna Charty, ktorá je v ňom uložená. Je vystavená v Salisburskej kapitule. Tento exemplár sa do Salisburgu dostal tak, že Elias z Debenhamu bol poverený distribúciou niektorých kópií originálu  dokumentu. Očakávajte oslavy spolu s množstvom rozhovorov, koncertov, kvetinového festivalu a ďalších atrakcií.

6. Plovdiv, Bulharsko

flashpackatforty.com

Jedno z najkrajších historických miest Európy. V pozadí sa rozprestiera pohorie Rodopy, nájdete tu tiež mnoho historických skvostov a bujarý nočný život. Jeho pozoruhodné zrúcaniny (vrátane rímskeho divadla v centre nákupnej zóny) objavili a vykopali počas 80. rokov. 

5. Valletta, Malta

ISIFA

Základ mestských ulíc Valletta Line tvoria nedotknuté budovy zo 17. storočia. Kontrast medzi starým a novým zvýrazňuje moderné architektonické prvky. Tento rok si bude mesto pripomínať 450 rokov od Veľkého obliehania, so spomienkou na 8. september - Deň víťazstva.

4. Zermatt, Švajčiarsko

ISIFA

Turisti, horolezci a lyžiarski nadšenci slintajú nad Matterhornom, ktorý sa týči nad mestom Zermatt. V roku 2015 toto stredisko oslávi 150. výročie prvého výstupu naň. Edward Whymper viedol svoju sedemčlennú skupinu  na vrchol do výšky 4 478 metrov. Bolo to 14. júla v roku 1865 - štyria členovia sa domov nevrátili. 

3. Miláno, Taliansko

www.citiesinworld.com

Miláno je mesto bohatých s takmer desivou eleganciou. Ale v roku 2015 druhé najväčšie talianske mesto privíta všetkých cestovateľov. Expo 2015 - posledný zo svetových veľtrhov, ktoré sa konajú od polovice roku 19. storočia, tu prebehne od mája do októbra. Zameraný bude na potraviny. 

2. El Chattén, Argentína

camembert-electrique.blogspot.com

Mesto je obklopené kopcom Monte Fitz Roy a ľadovými obručami Cerro Torre a zahŕňa 726 927 hektárov nedotknutého svetového prírodného dedičstva, ľadovce, vrcholy, jazerá, lesy a vodopády v Parque Nacional Los Glaciares. V roku 2015 oslavuje 30. narodeniny.

1. Washington, USA

ISIFA

Washington je jedným z najbohatších svetových miest, čo sa týka ponúk múzeí a pamiatok mesta. V roku 2015 si pripomenieme 150. výročie atentátu na Abrahama Lincolna, bude vystavených mnoho artefaktov, vrátane slávneho cylindra 16. amerického prezidenta i pištoľ, s ktorou atentátnik vystrelil smrtiacu ranu.

Súvisiace články