Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Milovníci kníh si prídu na svoje. Začal sa festival Bibliotéka
Zdielať na

Milovníci kníh si prídu na svoje. Začal sa festival Bibliotéka

BRATISLAVA / Zdalo sa, že im odzvonilo. Knihy, ktoré nás sprevádzajú od detstva až do staroby a obohacujú náš svet fantázie mali s príchodom tabletov a počítačov namále. Ale nakoniec zvíťazili! Aj na Slovensku vychádza stále viac a viac kníh.

V hlavnom meste sa začal festival pre všetkých, ktorí milujú čítanie.

Keď sa pozeráme na hŕbu elektronických médií zdá sa, že kniha umrela. Nie je to tak. "Na Slovensku vychádza desaťtisíc titulov ročne. Rast je síce pomalý, ale je," potvrdil Daniel Kollár zo združenia vydavateľov.

Slováci čítajú menej ako Česi, ale oveľa viac ako napríklad Poliaci. "Tretina ľudí vôbec žiadnu knižku neprečíta," hovorí Kollár.

Pozrite si reportáž z festivalu určenom milovníkom kníh:

Ostatní Slováci a Slovenky doslova milujú. Na knižnom veľtrhu si práve títo ľudia prídu na svoje. "Bibliotéka až do nedele ponúka všetkým knihomoľom tisíce knižných titulov od 150 vystavovateľov a atraktívny sprievodný program," informovala hovorkyňa Incheby Martina Macková.

Výstava ponúka skutočne všeličo. Okrem čítania kníh môžete hrať hry alebo dokonca aj sústružiť.

Na výstave kníh bola slávnostne otvorená a odpečatená aj najväčšia kniha na Slovensku vydaná v limitovanej edícii. Na celom svete je k dispozícii iba tritisíc kusov. Jeden kus stojí tritisíc eur. Pokrstiť ju prišiel sám priamo minister kultúry.