Zatiahnuté
21°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Špekulácie okolo Bachových diel, autorkou má byť jeho žena
Zdielať na

Špekulácie okolo Bachových diel, autorkou má byť jeho žena

Zdroj: ISIFA

CANBERRA / Muzikológ Martin Jarvis z univerzity Charlesa Darwina v Austrálii tvrdí, že forenzná analýza diel nemeckého skladateľa Johanna Sebastiana Bacha potvrdzuje, že skladby nepísal on. Autorkou má byť jeho druhá manželka Anna Magdalena.

Jarvis so svojou teóriu prišiel prvýkrát už v roku 2006. Kritici ho však nešetrili a tak nasledujúce roky strávil analyzovaním, skúmaním a komplikovaným študovaním skladieb a rukopisov, píše britský denník The Sunday Telegraph.

V novej štúdii tvrdí, že Bach vo vyššom veku už písať nemohol, preto mu jeho manželka Anna Magdaléna pomáhala zapisovať noty, ktoré jej nadiktoval.

Jarvis sa však domnieva, že Anna Magdaléna noty nie len zapisovala, ona skladby priamo komponovala. Autorstvo ale prenechala manželovi.

Akademik poukázal aj na viaceré opravy, ktoré podľa rukopisu patria práve manželke slávneho skladateľa.

Goldbergove variácie

Jarvis tvrdí, že z pera Bachovej polovičky vyšli napríklad slávne Goldbergove variácie. "Myslím, že ich autorkou je Anna Magdaléna. Myslím, že dôkazy jasne ukazujú na Bachovu manželku," potvrdzuje Jarvisove teórie muzikologička Heidi Harralson.

Prvýkrát sa teórie akademika objavili v dokumente Napísané pani Bachovou. Ten natočila britská skladateľka Sally Beamish, ktorá chce svojim dielom zmeniť pohľad na históriu.

Bojuje tak aj za práva skladateliek, pretože podľa nej je ženských autoriek veľmi málo.