Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Mladí, ktorí študovali v zahraničí, majú vyhraté
Zdielať na

Mladí, ktorí študovali v zahraničí, majú vyhraté

Zdroj: ISIFA/ilustračné

BRUSEL / Tí, ktorí absolvovali časť štúdia či stáž v zahraničí, majú väčšiu šancu vyhnúť sa dlhodobej nezamestnanosti a skôr sa uplatnia na trhu práce. Vyplýva to zo štúdie, ktorú predstavila Európska komisia.

Výsledky štúdie o európskom výmennom programe Erasmus v pondelok v Bruseli predstavila eurokomisárka pre vzdelávanie, kultúru, viacjazyčnosť a mládež Androulla Vassiliou.

Štúdiu vypracovali nezávislí odborníci a podľa Európskej komisie je najväčšou svojho druhu. Na jej vypracovanie sa použili názory takmer 80 tisíc respondentov, vrátane študentov i firiem. "Zamestnávatelia aj bývalí študenti sa zhodujú, že účasť v programe Erasmus je na pracovnom trhu výhodou," vyhlásila európska komisárka.

V porovnaní s tými, ktorí zahraničnú skúsenosť nemajú, sú mladí ľudia po absolvovaní stáže či štúdia v zahraničí ohrození dlhodobou nezamestnanosťou dvakrát menej. Päť rokov po ukončení štúdia je ich nezamestnanosť o 23 percent nižšia.

Zrelší i sebavedomejší

Vassiliou si myslí, že študenti sa zo zahraničia vracajú nielen sebavedomejší, tolerantnejší k iným kultúram, ale sú aj schopnejší riešiť problémy rýchlejšie, lepšie sa vyrovnávať s novými situáciami a majú lepšie organizačné schopnosti.

"Toto sú osobnostné znaky, ktorých si zamestnávatelia vysoko cenia," zdôraznila komisárka. Dodala, že sa takto vyjadrilo až deväť z desiatich zamestnávateľov.

Okrem toho, viac ako tretina stážistov dostane pracovnú príležitosť v spoločnosti, v ktorej stážovala.

Desatina absolventov Erasmu začala podľa štúdie podnikať a viac ako tri štvrtiny z nich to plánujú či o tom aspoň rozmýšľajú. Môžu tiež očakávať rýchlejší kariérny postup, pretože zamestnancom s medzinárodnou skúsenosťou zverujú väčšie profesijné zodpovednosti až 64 percent zamestnávateľov.

Chcú žiť v zahraničí

Štúdia tiež uvádza, že štyridsať percent účastníkov programu sa presťahovalo do inej krajiny, alebo tam pracuje, čo je dvojnásobný počet proti tým, ktorí študovali len v svojej domovine. Možnosť života v zahraničí pripúšťa až 93 percent absolventov programov oproti 73 percentám z tých, ktorí študovali doma.

Štúdium v zahraničí rovnako zvyšuje pravdepodobnosť naviazania medzinárodného vzťahu. Tretina bývalých študentov programu momentálne žije s partnerom z inej krajiny a 27 percent účastníkov sa s dotyčným zoznámilo priamo počas štúdia či stáži v zahraničí. Komisia dokonca uvádza, že z takýchto partnerstiev sa narodilo odhadom až jeden milión detí.

Milióny spokojných absolventov

Európsky študentský výmenný program Erasmus, momentálne Erasmus+, existuje už od roku 1987. Do roku 2020 by mal dať príležitosť na pobyt v zahraničí až štyrom miliónom ľudí, z toho sú dva milióny vysokoškolských študentov a tristotisíc vysokoškolských pedagógov.

Okrem toho by malo byť z programu financovaných 135 tisíc výmien študentov a zamestnancov s neeurópskymi partnerskými krajinami.

Súvisiace články