Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Aj chudobné deti budú vzdelané, učiť ich bude právnička, ekonóm či teológ
Zdielať na

Aj chudobné deti budú vzdelané, učiť ich bude právnička, ekonóm či teológ

Zdroj: ISIFA/ilustračná

BRATISLAVA / Vyštudovaný psychológ, právnička, ekonóm, učiteľka aj teológ smerujú do viacerých slovenských škôl. Budú sa venovať deťom z chudobných rodín.

Pomáhať budú napríklad v Základnej škole Huncovce, Stráne pod Tatrami, Nálepkovo či Dobšiná.

Z dvestodvadsať prihlásených záujemcov vybrali pätnásť najtalentovanejších absolventov slovenských a zahraničných vysokých škôl rôznych odborov. Tí budú učiť v školách na plný úväzok.

Nastupujú už o pár dní - týždeň pred začiatkom školského roka. Stanú sa hlavným učiteľom triedy a na konkrétnej škole ostanú dva roky.

Teach for All

Ide o aktivitu nezávislej iniciatívy Teach for All, ktorá funguje vo viac ako tridsiatich štátoch sveta. Slovensko je prvou krajinou V4, ktorá získala licenciu na tento program.

Absolventi budú pôsobiť najmä v lokalitách, ktoré trápi vysoká nezamestnanosť, kriminalita či sociálne vylúčenie.

"Budú ale tiež robiť priamo s rodinami a komunitami, aby si vybudovali silné vzťahy, ktoré potrebujú na to, aby mali na ich žiakov dlhodobý vplyv - čiže chodiť domov k ich žiakom, organizovať viacero krúžkov poobede, po víkendoch," vysvetľuje šéf lektorka programu Anna Maarová.

Absolventi zahraničných univerzít

Učiť budú najmä na druhom stupni predmety ako angličtina, matematika, slovenčina, dejepis, ale aj na prvom stupni a v nultom ročníku.

Účastníci sa teraz pripravujú na prácu v intenzívnom kempe v rámci ktorého tiež učia deti na letnej škole v Poprade.

Medzi novými učiteľmi je aj absolventka sociológie a psychológie Edinburskej univerzity či absolventka teológie Karlovej univerzity v Prahe, ale aj bývalý študent na Bard College v New Yorku.

Šesťčlenný tím

Hlavnou myšlienkou programu je pritiahnuť mimoriadne schopných mladých ľudí do školstva. Aj keď sa v živote plánovali venovať niečomu inému, teraz ich chcú prilákať medzi deti z menej podnetného prostredia, aby im odovzdali svoj talent deťom.

"Zároveň možno jedného dňa budú môcť vďaka tomu, čo zažili v školách, školstvu pomôcť aj na systematickej úrovni z pozícií v biznise, médiách či politike, keď budú mať moc o veciach rozhodovať," priblížil zakladateľ a riaditeľ programu Teach for Slovakia Stanislav Boledovič.

Mladých učiteľov pripraví na novú prácu medzinárodný šesťčlenný tím skúsených mentorov, ktorého súčasťou sú dvaja Slováci, Američanka, Angličanka, Talianka a Ind. Cieľom organizátorov je pomôcť približne desaťtisíc deťom v horizonte piatich rokov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy