Polojasno
20°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Mýtus o strakách prelomený, nie sú zlodejkami lesklých predmetov
Zdielať na

Mýtus o strakách prelomený, nie sú zlodejkami lesklých predmetov

Zdroj: ISIFA

LONDÝN / Britskí vedci vyvrátili známy mýtus o tom, že straky obyčajné priťahujú lesklé predmety. Podľa psychologičky Toni Shephard z University of exeter a jej kolegov sa v skutočnosti straky lesklých predmetov boja. Pravdepodobne z dôvodu, že ide o objekty, ktoré nepoznajú a považujú ich za nebezpečné.

Vedci dospeli k svojmu záveru na základe experimentu, v ktorom ne´daleko kôpky orechov umiestnili kôpku lesklých predmetov. Použili skrutky alebo kúsky alobalu vyformovaného do rôznych tvarov. Na kôpku tiež uložili predmety natreté modrou farbou.

Zo šesťdesiatich štyroch pokusov si straky vybrali lesklý predmet len dva razy, pričom ho okamžite pustili.

Ignorovali lesk

V ostatných prípadoch si lesklé aj modré predmety nevšímali. Prípadne sa im úplne vyhýbali. Ak boli lesklé predmety v blízkosti orechov, zjedli ich menej.

"Neobjavili sme žiadne dôkazy o tom, že by straky priťahovali lesklé predmety. Naopak, všetky cudzie predmety v nich vyvolali reakcie naznačujúce strach z nových vecí. Myslíme si, že ľudia si všimnú, keď straky občasne vezmú nejaký lesklý predmet, pretože si myslia, že sa strakám takéto veci páčia. Keď však straky prídu do kontaktu s nejakými inými predmetmi, tak si to ľudia nevšimnú. Mýtus o strakách je preto podľa nás založený na generalizovaní a anekdotách a nie na dôkazoch," uviedla Shephard pre BBC.

Dodala tiež, že na internete našla len dva publikované prípady o tom, ako straky ukradli nejaký lesklý predmet.