Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Pilotovi sa počas pristávania odopla protéza, stratil kontrolu nad lietadlom
Zdielať na

Pilotovi sa počas pristávania odopla protéza, stratil kontrolu nad lietadlom

Zdroj: ISIFA

BIRMINGHAM / Pilotovi lietadla na linke Birmingham - Belfast sa počas pristávacieho manévru v Belfaste odopla protéza ľavej ruky a na chvíľu stratil kontrolu nad lietadlom. V ňom bolo štyridsaťsedem pasažierov. O incidente, ktorý sa stal vo februári 2014, až teraz informovali britské médiá.

Nehodou sa zaoberal britský vyšetrovací tím pre letecké nešťastia (AAIB). Štyridsaťšesťročný pilot krátko pred pristávaním vypol autopilota a skontroloval si, či má protézu ľavého predlaktia dobre pripevnenú.

Pri manévri, ktorý sa robí tesne pred tým, než sa lietadlo dotkne zeme, sa mu ruka uvoľnila a muž stratil kontrolu nad strojom. 

Na pomoc druhého pilota nebol čas

Chcel síce požiadať druhého pilota, aby manéver dokončil, ale nebol na to už čas. Rozhodol sa preto pustiť páku, ktorú držal pravou rukou a rýchlo si protézu pripnúť.

"Urobil to, ale vzhľadom k vetru a stále veľkej rýchlosti lietadlo po dotyku so zemou nadskočilo a pristátie bolo tvrdé," cituje správu AAIB The Daily Mail. Nikto z pasažierov sa nezranil a ani stroj sa pri tomto incidente nijak nepoškodil.

Kapitán povedal vyšetrovateľom, že v budúcnosti bude pripevnenie protézy kontrolovať precíznejšie a dohliadne na to, aby piloti, ktorí s ním budú v kabíne, boli pripravení prevziať kedykoľvek riadenie za neho.

Zamestnávajú handicapovaných

Lietadlo patrilo nízkonákladovej spoločnosti Flybe. Jej prevádzkový riaditeľ Ian Baston uviedol, že firma je hrdá na to, že vie dať prácu aj handicapovaným.

"Zamestnávame pracovníkov so zníženou pracovnou schopnosťou a ak je to možné a je to v súlade s úradom pre civilné letectvo, platí to aj pre pilotov. Ten, koho sa tento incident týka, patrí k našim najskúsenejším. Má našu dôveru. Potvrdzujeme, že bezpečnosť pasažierov ani posádky nebola ohrozená," uviedol Baston.

Súvisiace články