Polojasno
14°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Unikátna kamenná Kobra sa zrútila
Zdielať na

Unikátna kamenná Kobra sa zrútila

Zdroj: Reprofoto/CORBIS

MOAB / Jeden z najzvláštnejších kamenných útvarov americkom Utahu sa zrútil. Skala, ktorá dostala meno Kobra a má 245 miliónov rokov, prišla o svoju hlavu. Správu priniesla agentúra Reuters.

Nehostinné miesto približne 30 kilometrov severovýchodne od mestečka Moab v americkom štáte Utah prišlo o svoju dominantu. Vrchol kamenného útvaru sa zrútil.

Experti sa domnievajú, že sa tak stalo kvôli pôsobeniu vonkajších vplyvov, ktoré sa udialo počas posledných týždňov. Skalu mohli narušiť silné vetry, prudké dažde alebo úder blesku, píše agentúra Reuters.

Takto vyzerá skala bez hlavy:

Reprofoto/CORBIS

Človek je v tom nevinne

Od deväťdesiatych rokoch minulého storočia bola Kobra populárna predovšetkým medzi horolezcami. Má unikátny tvar. Žiadni skalolezci už na jej hlavu nevylezú. Úrady uviedli, že nemajú dôkaz o tom, že by stál za kolapsom skaly človek.

Pre horolezcov nie je zrútenie vrchnej časti skaly žiadnym prekvapením. "Bolo jasné, že k tomu dôjde," uviedla jedna z horolezkýň.

Reprofoto/Mountain Project

Amatérsky horolezec George Bell na začiatku roka 2002 predpovedal, že Kobra je jeho hlavným adeptom medzi skalami na zrútenie v nasledujúcich desiatich rokoch. Poplietol sa len o dva a pol roka.

Súvisiace články