Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Zomrela kosatka Tilikum: Na svedomí má tri ľudské životy
Zdielať na

Zomrela kosatka Tilikum: Na svedomí má tri ľudské životy

ORLANDO / V zábavnom parku SeaWorld v Orlande na Floride zomrela kosatka, ktorá v roku 2010 zabila pri predstavení pre divákov svoju cvičiteľku. Oznámila to agentúra AP s odvolaním sa na SeaWorld.

Podľa prehlásenia parku samec Tilikum zomrel dnes, príčinu zatiaľ nestanovili. Už nejakú dobu bol v opatere veterinárov pre dlhodobé bakteriálne infeckie. Vek morského predátora s povesťou "zabijáka veľrýb" odhadovali na 36 rokov. Počas 23 rokov v Orlande splodil 14 potomkov. 

Kritický dokument 

O kosatke natočili kritický filmový dokument Blackfish, ktorý pomohol obrátiť verejnú mienku proti chovu kosatiek v zajatí. V dokumente vyšlo najavo, že zabitie cvičiteľky v Orlane nebolo pre Tilika prvým. Kosatka už predtým zabila dvoch ľudí. 

Následne SeaWorld zápasil s odlivom návštevníkov. MInulý rok v marci vedenie floridského parku prekvapilo oznámením, že končí s chovom kosatiek v zajatí a mení program svojich predstavení, v ktorých doterza kosatky vyskakovali na príkaz z bezénu a striekali vodu na divákov. Program parku SeaWorld bol postavený na vystúpení kosatiek od 70. rokov minulého storočia. 

Súvisiace články