Zatiahnuté
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Študenti varili turecké jedlá, chutili aj veľvyslankyni
Zdielať na

Študenti varili turecké jedlá, chutili aj veľvyslankyni

BRATISLAVA / Keď sa povie Turecko, väčšine Slovákov sa vybavia horúce letné dovolenky a vylihovanie pri mori. Turecko však ponúka oveľa viac príjemných vecí, napríklad chutné jedlá. Tie sa dajú pripraviť aj u nás.

Pod dohľadom tureckého šéfkuchára pripravovali mladí slovenskí kuchári tradičné turecké chuťovky. Prešli aj skúškou ohňom, ochutnávala ich turecká veľvyslankyňa. Tá je na Slovensku už dva roky a snaží sa o priblíženie tureckej kultúry Slovákom.

Favoritom halušky

Spomedzi našich jedál má svojho favorita. "Som fanúšičkou halušiek. Doprajem si ich často a rada na ne pozývam aj svojich zahraničných hostí," hovorí veľvyslankyňa Tureckej republiky Lebibe Gülhan Ulutekín. 

Budúci kuchári pripravili niekoľko chodové menu - predjedlo bol burek (lístkové cesto plnené mäsom a syrom feta), nasledoval pilaf z bulguru a köfte (hovädzie fašírky), ktoré sa robia bez vajíčok.

Dezert z cíceru a fazule

Tradičnou tureckou dobrotou je ašure. Tradičný dezert z fazule a cícera. "Podľa legendy ašure prvý raz uvaril biblický Noe z prísad, ktoré mal k dispozícii na arche a tak sa občas nazýva aj Noemov puding," dodáva veľvyslankyňa.

Hostia, medzi nimi aj gruzínsky veľvyslanec, ochutnali slovenský pokus vytvoriť turecké jedlá. Ukázalo sa, že sa to dá. "Bolo to úžasné, takmer ako u nás doma. Nerozoznala by som, či to pripravil turecký alebo slovenský kuchár," pochvaľuje si turecká veľvyslankyňa.

Súvisiace články