Jasno
21°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
SERVISNÁ TÉMA. Takto sa zbavíte neželaného hmyzu doma
Zdielať na

SERVISNÁ TÉMA. Takto sa zbavíte neželaného hmyzu doma

BRATISLAVA / Ak ste sa ešte nestretli s moľami vo vašej domácnosti, máte šťastie. Ich výskyt totiž neznamená, že vaša domácnosť je špinavá. Čo raz viac sa totiž títo malí votrelci zvyknú do domácností prepašovať v nákupných taškách. A teda nielen mole, aby sme boli presní. Takto sa zbavíte hávede aj bez chemických posypov.

Neohlásená návšteva

Všade dobre, doma najlepšie. Ale až do chvíle, kým nezistíte, že máte nových neohlásených spolubývajúcich. Navyše s "vábivým" vzhľadom. V kuchyni zvykne najviac úradovať moľa potravinová. "Na potravinové si treba dávať pozor v komorách, kde sa odkladajú múčne výrobky alebo obilninové, do papriky sladkej zájdu," hovorí riaditeľ s chemickými prostriedkami Zdeno Jaško. 

Nemilosrdný boj s nimi v kuchyni vedie nejedna žena. "Musela som vyumývať všetky skrinky. Veľa veľa octu a asi tri mesiace mi to trvalo. Je to strašná pliaga," hovorí reportérka KRIMI Denisa Pirníková. "Skoro som hysterický záchvat dostala, keď som to uvidela. Tu platí zlaté pravidlo, neškrečkovať. Kúpiť len toľko, koľko minieme," hovorí repoertérka KRIMI Mirka Štrbáková Urbanovičová.

Vôňa levandule

Pomôcť môže aj vôňa levandule. Podobne to platí aj pri šatových moliach. Na oba druhy zaberajú feromónové lapače. "Prilepia sa na plochu, ich to priláka. Pokiaľ už tento výskyt je veľký, tak vyprázdniť skrine a vystriekať bežným insekticídom," hovorí deratizér.

Podobne to platí aj pri ďalšom drobnom hmyze. "My sme mali v kuchyni špeciálnu návštevu. Volala sa vraj roztoč chlebový. Otvorila som skrinku, vyhádzala som všetky čaje, všetko," hovorí reportérka Veľkých Novín Mária Ölvedyová.

Vysávač je hotová liaheň

Hádajte, čo je priam hotovým liahniskom pre drobný hmyz. Vysávač! V tom sa dokážu uchovať desiatky vajíčok hmyzu. "Keď sa používajú vysávače so suchými vrecúškami, pôsobí pre mnohé druhy hmyzu ako inkubátor. Sa nám pomnožia niekedy aj posteľné ploštice, šváby, roztoče," hovorí deratizér.

Všetky tieto ľudovo nazývané hávede sa do bytu môžu dostať cez okno alebo si ich vajíčka môžete priniesť v nákupnej taške. Ale švehla, ktorá vzhľadom pripomína rybku, tá vzniká z vlhka. "Bývajú v kúpeľni, wc, pod vaňou a ľahko sa síce odstránia insekticídnym prípravkom ale treba nájsť miesta kde je niekde zavlhnutý kartón alebo doska, väčšinou prezrieť tie stupačky alebo pod vaňu," dodáva deratizér.

Súvisiace články